logo

Kostky všude v Evropě? Rozhodně ne!

Svět - 16.6.2014

Již několik měsíců se v českých záchranářských kruzích diskutuje o zezávaznění předpisu, který nařizuje polepení vozidel ZZS tzv. Battenburskou šachovnicí, což jsou některými jedinci zatracovaní, jinými naopak opětované zeleno-žluté kostky.

Každá krajská ZZS se s tímto vyrovnává po svém, lze vidět auto jen se šachovnicí či sanitky ve „starém“ designu se zakomponovanou šachovnicí do něj.

V jiných evropských zemích jsou oproti ČR spíše výjimkou a tomu tak zřejmě zůstane i do budoucna. Např. v Německu, kde je provoz záchranné služby na bedrech jednotlivých spolkových států, případně i samotných okresů, kostky na sanitkách vůbec nenajdeme.

Design vozidel ZZS si určuje každý provozovatel zcela sám. Jedinou vyjímku na barevné provedení sanitek tvoří spolkové státy, mající podepsanou společnou dohodu ohledně tohoto. Příkladem takového státu je Schleswig-Holstein (Šlesvicko-Holštýnsko ), spolkový stát na jihu mezi západně položeným Severním mořem a východně položeným Baltským mořem. Tam se již několik let pořizují vozidla RZP tzv. „Schleswig-Holstein RTW“ a to i – jako tady – v roce 2013 v klasickém zbarveni.

Jedná se o skříňové nástavby, vyrobené německou firmou GSF. Skříně se v případě dosloužení jejich nosiče, čili podvozku, dají pokud to jejich stav dovoluje, přemontovat na jiné šasi. Zde prezentovaný nosič je Mercedes-Benz Sprinter, ve valné většině se jedná o model 516 CDI NCV-3 s výkonem 12 kW a motorem o objemu 2.143 ccm a maximální přípustnou hmotností 5.000 kg.

Ve vybavení vozu nalzeneme nosítka Ferno, schodolez Spencer, EKG a defibrilátor Corpuls C3, plicní ventilaci Weinman Medumat Transport, odsávačku Laerdal Suction Unit (LSU) a injektomat Fresenius Pilot A2.

A ještě detaily pro příznivce VRZ. Vozidlo je vybavené rampou Pintsch Bamag TOPas v LED technologii, tlakovými fanfárami Martin-Horn 2297 GM, předními světly Hänsch Sputnik nano a zadními LED Hänsch Integra. Jako doplněk k tlakovým fanfárám najdeme elektronickou sirénu Pintsch-Bamag MS-300 s reproduktory K-SR 300. V zadní části jsou pak v karoserii zabodovány výstražná světla Hänsch Sputnik nano v oranžovém provedení.

Text: Lars Kocherscheid-Dahm, Fotky: Heiner Lahmann – www.BOS-Fahrzeuge.info