logo

Den záchranářů Ústeckého kraje s vydařenou premiérou v Děčíně

Ústecký kraj - 23.6.2014

Ústecký kraj uspořádal letos 21. června po šesté Den záchranářů. Tentokrát se premiérově přesunul na labské nábřeží v Děčíně, když předešlých pět ročníků se odehrávalo v Mostě. Smyslem celé akce je znovu ukázat veřejnosti důležitost, potřebnost, profesionalitu a spolupráci složek integrovaného záchranného sytému (IZS) v praxi.

Tradičně bývá součástí Dne záchranářů Ústeckého kraje předání věcných darů v hodnotě milionů korun jednotlivým složkám IZS, což umožňuje ještě více zkvalitňovat jejich práci. Letos předal šeky představitelům složek hejtman Oldřich Bubeníček.

S ukázkami techniky a práce záchranářů se přišly seznámit tisíce návštěvníků. A zdaleka to nebyli jen obyvatelé Děčína. „Chodili jsme se podívat na dny záchranářů v minulých letech v Mostě a byli jsme zvědaví, jaké to bude u řeky Labe, když se budou moci předvést vodní záchranáři“, řekla nám paní Lída Loskotová z Mostu, která do Děčína dorazila s rodinou.

Roční periodicitu dne záchranářů přerušila v loňském roce povodeň, která zasáhla Ústecký kraj a prostor děčínského nábřeží, kde měla být akce situována, se najednou ocitl pod vodou a záchranáři měli opravdu zcela jiné starosti. Letošní (prozatím) sušší počasí uspořádání Dne záchranářů v Děčíně přálo. Složky IZS se sjely do Děčína v silné sestavě, přesto byli všichni záchranáři v neustálé pohotovosti. Když se například všichni diváci těšili na ukázku záchranářské akce vrtulníku letecké záchranné služby, byl stroj rychle odvolán ke skutečné záchranné akci na Lounsko. Simulace záchrany tonoucích ze člunu se tedy o nějakou hodinku odložila, ale podívaná stála za to. Pilot vrtulníku a tým záchranářů předvedli v ukázce vrcholnou profesionalitu a právem sklidili potlesk tisícovky přihlížejících.

Bohatý šestihodinový program přinesl například ukázky využití vznášedla v terénu, výcviku služebních psů, vyprošťování osob z havarovaného vozidla, dobového zásahu ruční stříkačkou v historických hasičských uniformách, záchrany tonoucího a záchranářské akce pomocí vrtulníku. S technikou se přijela pochlubit i Armáda ČR, například obojživelným Pandurem se zdravotnickou výstrojí. Předvedli se i kolegové hasiči a policisté ze sousedního Saska.
Příchozí se mohli svézt po Labi člunem Povodí Labe nebo vznášedlem hasičů.

Převážná část ukázek se odehrála na Smetanově nábřeží, ale další stanoviště s technikou a zábavou pro děti bylo připraveno na Mariánské louce pod děčínským zámkem. Tady předvedl svou profesionalitu Český červený kříž a Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje.

V průběhu celého dne byly připraveny pro děti praktické soutěže a pro všechny příchozí soutěžní anketa. Z odevzdaných správně vyplněných anketních lístků pak vylosoval hejtman Oldřich Bubeníček pětici výherců zajímavých cen.

„Vážím si práce všech příslušníků složek integrovaného záchranného systému. Náš kraj bývá zkoušen povodněmi a bez profesionální práce záchranářů bychom nedokázali tak dobře zvládat jejich následky, ochránit životy a zdraví obyvatel kraje a řešit škody na majetku,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček při předání šeků složkám IZS. Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje obdržela dary za 1,5 milionu korun. Hodnota darů Krajskému ředitelství policie Ústeckého kraje byla 3 miliony, stejně jako šek na technickou výbavu pro Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajské sdružení hasičů Ústeckého kraje pak dostalo dary v hodnotě jeden milion korun.

Text a foto: RNDr. Zdeněk Rytíř, vedoucí oddělení mediální komunikace ÚK