logo

Prázdniny očima pražských záchranářů a služba Feedbando

Hlavní město Praha - 24.6.2014

Příjemné letní teploty a dlouhé dny bez školních povinností prodlužují čas venkovních her a prázdninových aktivit. V tomto období se Pražané snaží vyměnit rozpálené město za pobyt v přírodě nebo v přímořských lokalitách. Přesto, že většina pražských dětí opouští metropoli, ošetřily v loňském roce během dvou prázdninových měsíců posádky pražské záchranky 1 038 dětí.

Ve srovnání s rokem předchozím došlo k pozitivnímu poklesu o 10 zraněných dětí. Pokles evidujeme také u pacientů celého věkového spektra. Zatímco v roce 2012 byli záchranáři v červenci a v srpnu přivoláni k 16 216 pacientům, vloni posádky zasahovaly u 15 745 osob, což představuje pokles ve výši 3 procent.

zzzzzz

Úraz byl důvodem výjezdu záchranářů u 425 dětí, nejvíce zraněných (183) bylo ve věkové skupině do tří let. Na rozdíl od ostatních kategorií, u kterých se počty ošetřených dětí snížily, nejmenších dětí ošetřili záchranáři o 6 více než v roce 2012. Nejčastější příčinou úrazu bývají sportovní aktivity (218). Do péče specialistů vinohradské nemocnice bylo předáno 42 popálených nebo opařených dětí. Při pádu z výše se zranilo 75 dětí, řezná poranění utrpělo 30 dětí.

Velkým nebezpečím jsou pro děti oblíbené zahradní bazény – ve stavu po tonutí bylo vloni předáno do zdravotnických zařízení 6 dětí! V naprosté většině dochází k dětským úrazům z důvodu nedostatečného dozoru dospělých, špatné organizace jejich volného času nebo chybějících bezpečnostních pomůcek při sportovních aktivitách.

wsw

Bohužel opačný trend jsme zaznamenali ve statistice úrazů při prázdninových dopravních nehodách, kde došlo v meziročním srovnání k navýšení o 8 procent, což představuje 419 pacientů. Zdravotní stav 95 z nich byl kritický a 11 osob podlehlo vážným zraněním na místě. Při dopravních nehodách bylo zraněno 49 dětí.

Tradičně smutnou kapitolu se stoupajícím počtem zraněných představují cyklisté a motorkáři. V porovnání s rokem 2008 ošetřili vloni záchranáři 2,5krát více zraněných motorkářů (278) a 3krát více cyklistů (426). Od začátku letošního roku evidujeme již 172 zranění cyklistů (zranění 7 z nich byla život ohrožující) a 86 motorkářů (3 byli předáni v ohrožení života, 2 muži na následky zranění zemřeli na místě).

fee

Dalším tématem dnešní tiskové konference je průzkum spokojenosti pacientů s výkonem našich posádek prostřednictvím služby Feedbando. Od 1. června mohou pacienti ohodnotit práci záchranářů známkou 1-5 v elektronickém dotazníku po načtení QR kódu nebo odesláním SMS zprávy.

Bližší informace najdou na sanitních vozech nebo v letáku pro příbuzné, který záchranáři při výjezdu rozdávají. Je připravena i verze v anglickém jazyce, veškerá hodnocení jsou anonymní a neveřejná. Za zpětnou vazbu děkujeme.

feedd

ZZS HMP