logo

Vyjádření ZZS hlavního města Prahy k prezentovaným informacím v souvislosti s komplikacemi při předávání pacientů do zdravotnických zařízení

Hlavní město Praha - 27.6.2014

Zástupci ministerstva zdravotnictví a ředitel ZSS Středočeského kraje nepravdivě informovali veřejnost ve vážné kauze pražského zdravotnictví o komplikovaných předáních pacientů do pražských nemocnic! Bagatelizují a politizují problémy, popírají pravdu, zlehčují situaci a hledají zástupné argumenty jako např. že bylo za více než dva měsíce odmítnuto 20 pacientů.

I kdyby šlo jen o jednoho člověka s akutním vážným onemocněním, které ho ohrožuje na životě, jde v případě porušení zákona o vážnou situaci ve zdravotnictví, kterou má ministerstvo neprodleně řešit. Příčinou všech problémů je přitom špatně fungující systém pražského zdravotnictví.

Ještě před rokem řešila ZZS Středočeského kraje problémy s předáváním pacientů do pražských nemocnic každý den – viz http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/z-domova/cro-region-rozhovor-s-martinem-houdkem-reditelem-stredoceske-zachranne-sluzby-469711. Aktuálně veškeré problémy zmizely?

Ministr zdravotnictví včera v pořadu Dvacítka Radiožurnálu uvedl, že se podivuje, jak může pražská záchranka fungovat pouze se 6 lékaři. Ve skutečnosti mu byla sdělena informace, že ZZS má 6 lékařů v jedné směně. Zajistit přednemocnicční neodkladnou péči v metropoli by skutečně s tímto počtem lékařů nebylo možné – u pražské záchranky ve skutečnosti slouží, v přepočtu na plné úvazky, 30 lékařů.

A ještě jedno vysvětlení závěrem. Při komplikovaných avízech pacientů nebrázdí posádky v sanitní vozech ulice Prahy, ale čekají na adresu nemocnice na místě události nebo se s pacientem rozjedou směrem k nejbližší vhodné. Informace o zběsilé jízdě Prahou nebyla uvedena v tiskové zprávě ani takto novináře neinformovala tisková mluvčí pražské záchranky.

Text: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Beze jména