logo

Další problém s předáním pacienta v hlavním městě a opět Na Bulovce

Hlavní město Praha - 30.6.2014

Pražská záchranka měla další problematické předání pacienta. Došlo k tomu v neděli vpodvečer poté, co ho sanitka ZZS HMP přivezla na Bulovku, kde se v ambulanci začal chovat agresivně až do té míry, že musela přijet police. Při transportu do nemocnice byl však klidný. Na to konto ho odmítl sloužící lékař přijmout do péče a tak záchranná služba telefonicky sháněla, kam by s mužem jela.

Po konzultaci s bohnickou psychiatrií vyrazila sanitka na záchytnou stanici, kde osoba ale rovněž nebyla přijata, protože bylo možné podezření ohledně utrpěných zranění. Nakonec se jelo zpět na Bulovku, kde po dlouhých dvou hodinách a šesti minutách byl pacient přijat.

Kvůli tomuto případu byla svolána na dnešek mimořádná tiskovka vedení pražské ZZS, kde byla celá věc prezentována. Problém s předáváním pacientů má pražská záchranka již dlouho, její ředitel Zdeněk Schwarz k tomu za organizaci uvedl „My se jen domníváme, v čem je zakopaný pes. Jako jeden z důvodu zhoršené situace vnímáme zrušení nemocnice ve Vysočanech bez náhrady, tedy všechny akutní případy se valí na Bulovku. Další ranou bylo zrušení iktového centra a traumacentra právě na Bulovce. Nevím, kolik přesně akutních lůžek se v Praze zrušilo za ministra Hegra, ale z naší praxe mohu říci, že nejvíce chybí lůžka pro pacienty s centrální mozkovou příhodou a intoxikované pacienty. Rozhodně by pomohlo navýšení počtu právě těchto lůžek.“

Dále byl zmíněn také otevřený dopis ředitelů pražských nemocnic, ve kterém se píše mimo jiné i o rezignaci Zdeňka Schwarze z postu ředitele ZZS. K tomu se vyjádřil také za zřizovatele pražský primátor Hudeček, který uvedl, že dosavadní ředitel Schwarz má jeho plnou důvěru a rozhodně žádnou personální změnu na tomto postu nechystá, ba naopak. Dále řekl, že on sám se bude více angažovat v dané věci předávání pacientů tak, aby se podobným excesům předcházelo.