logo

Liberecký heliport prošel zkouškou vrtulníků armády i policie

Liberecký kraj - 3.7.2014

Ve čtvrtek 3. 7. proběhl nácvik armádní a policejní techniky s odzkoušením heliportu, zda bude vyhovovat vojenským zdravotnickým standardům a NATO. První přistání vyzkoušel armádní vrtulník Sokol s hmotností 6,5 tuny, který může přistávat pouze v Praze a teď už i v Liberci. Přistání také vyzkoušel policejní vrtulník Bell o hmotnosti 5,5 t.

Podle velitele vzdušných sil armády ČR, brigádního generála Ing. Libora Štefánika, heliport po odzkoušení plně vyhovuje vojenským zdravotnickým standardům i standardům pro využití v NATO. Liberecký heliport tak bude v případě nutnosti využít Armáda ČR. V rámci nácviku proběhla také simulace transportu pacientů, kterou sestavil ředitel ZZS LK MUDr. Vladimír Hadač.

Odzkoušení heliportu byli přítomni také brigádní generál Ing. Josef Rada, generální ředitel Úřadu civilního letectví ČR, pplk. Karel Navrátil, zástupce velitele brigády chemické obrany v Liberci, plk. Mgr. Vladimír Husák, ředitel Policie ČR KPŘ LK, autor heliportu Ing. Ladislav Dostal, statutární náměstkyně, řízení zdravotnictví, tělovýchovy a sportu LK Bc. Zuzana Kocumová a Mgr. Jiří Šolc, náměstek primátorky pro ekonomiku, majetek a systémovou integraci MML, Kamil Jan Svoboda, náměstek primátorky pro školství kulturu a sociální péči MML.

Heliport v areálu Krajské nemocnice v Liberci patří mezi nejmodernější v ČR. Je vyhřívaný párou nebo elektřinou a je vybaven nočním naváděním. Oficiálně byl otevřen 25.6. 2014. Jeho výška je 20m, průměr přistávací plochy 30 m a hmotnost 180 t. Je konstruován pro všechny typy vrtulníků. Nejčastěji ho bude využívat vrtulník LZS ZZS LK o hmotnosti 3,5 t.