logo

Spolupráce českých a polských záchranářů při ošetřování zraněného cyklisty

Královehradecký kraj - 3.7.2014

3.7. 2014, těsně po půl desáté desáté nezvládl polský cyklista jízdu v terénu při závodech horských kol MTB Trilogy 2014. Muž přeletěl přes řidítka, narazil hlavou na zem, a přestože měl nasazenou přilbu, upadl do bezvědomí.

První pomoc mu poskytli ostatní závodníci, kteří vzápětí volali tísňovou linku záchranné služby. Pracovníci operačního střediska ihned vyslali na místo posádku RLP Broumov a snažili se spolu s volajícími identifikovat místo zásahu. Jeho nalezení se ukázalo jako velmi složité, protože zraněný se nacházel v členitém lesním terénu mimo přístupné komunikace, navíc sami závodníci si nebyli jisti svou polohou.

Po příjezdu do oblasti zjistili záchranáři, že k pacientovi se sanitním vozem nedostanou. Na místo byl proto vyslán vrtulník LZS, který se, naštěstí uvolnil po předchozím zásahu. Letečtí záchranáři po krátkém pátrání zraněného nalezli v prostoru pod Bukovou horou u Vernéřovic na Broumovsku, v bezprostřední blízkosti česko-polských státních hranic. K úspěšnému nalezení místa zásahu přispěla také pomoc volajících, kteří posádku vrtulníku telefonicky naváděli ze země.

Takovéto spojení umožnila speciální Bluetooth technologie, nedávno zařazená do výbavy královéhradeckých záchranářů. Přestože zdravotníci byli připraveni dopravit se ke zraněnému pomocí podvěsu pod vrtulníkem, pilotovi se nakonec podařilo přistát v terénu nedaleko od místa zásahu. Při příchodu zdravotnického týmu na místo pacient již komunikoval. Lékař LZS diagnostikoval vedle poranění obličeje a končetin také otřes mozku. Cyklista byl zajištěn krčním límcem a speciální vakuovou matrací. Poté mu byly podány příslušné léky a infuze.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o občana Polské republiky, kontaktovalo operační středisko ZZS naše kolegy ve Walbrzychu, s žádostí o spolupráci při transportu do nemocnice k dalšímu vyšetření. Pacient byl předán polské záchranné službě při vědomí ve stabilizovaném stavu.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK