logo

Záchranáři Moravskoslezského kraje ošetřovali pacienty po pádech z výšky

Moravskoslezský kraj - 8.7.2014

Prázdninové dny bývají pro záchranáře obdobím intenzívní výjezdové činnosti. Nejinak je tomu i letos. Kupříkladu v pondělí 7.7. musely posádky ZZS MSK vyjíždět celkem k 341 událostem. Jde přibližně o 20% nárůst oproti dlouhodobému průměru. K vysokému počtu zásahů přispívají nejen tropické teploty poslední dní, ale také zvýšený počet úrazových stavů, k nimž jsou záchranáři voláni.

Týmy ZZS například v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách vyjížděly na území Moravskoslezského kraje k pěti vážným případům pádů z výšek. Všechny se odehrály během pondělního odpoledne:

Nejprve krátce po poledni přišla operátorům záchranné služby informace o pádu muže v Jistebníku na Novojičínsku. Na pomoc vystartoval vrtulník LZS z Ostravy a pozemní posádka ze stanoviště ve Studénce. Pětačtyřicetiletý muž spadl při opravě kostela z výšky okolo čtyř metrů. Přivodil si těžké zranění páteře, po pádu byl krátce v bezvědomí. Záchranáři jej ošetřili, zajistili krčním límcem, uložili do vakuové matrace a poté letecky transportovali na pracoviště traumatologického centra v ostravské Fakultní nemocnici.

V patnáct hodin se zranil třiašedesátiletý muž ve Vratimově, když spadl při práci na žebříku. S podezřením na otřes mozku jej ošetřovala posádka rychlé zdravotnické pomoci, která následně zajistila přepravu pacienta do Městské nemocnice Ostrava.

Před sedmnáctou hodinou byl nahlášen pád člověka z prvního patra domu v Novém Jičíně. Postiženého ošetřovala pozemní posádka ZZS a s poraněním horné končetiny jej předala do péče chirurgické ambulance nemocnice v Novém Jičíně.

Ve stejný okamžik operátoři převzali i pád jednaosmdesátiletého muže v Nýdku na Frýdecko-Místecku. Po pádu ze střechy chaty byl pacient při vědomí, s poraněním hlavy a otřesem mozku. Posádkou ZZS mu byla poskytnuta přednemocniční péče a k další léčbě jej záchranáři přepravili na chirurgickou ambulanci nemocnice v Třinci.

Pátým případem v řadě se stal pád šestasedmdesátileté ženy při trhání ovoce na Opavsku. Při něm si pacientka přivodila poranění v oblasti zady a pánve. Po ošetření posádkou rychlé zdravotnické pomoci byla předána na ortopedické ambulanci opavské Slezské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK