logo

Muž zneužil na Vysočině tísňovou linku, když opakovaně oznamoval podřezání žil, za přestupek mu hrozí sankce až 200 000 korun

Kraj Vysočina - 10.7.2014

Policisté z obvodního oddělení Humpolec řeší případ, ke kterému došlo ve středu 9. července v nočních hodinách. Na tísňovou linku 112 telefonoval opakovaně muž, který k volání použil veřejný telefonní automat na ulici Masarykova v Humpolci.

Na linku 112 operátorovi opakovaně oznámil smyšlenou událost, že si někdo podřezal žíly s tím, že uvedl i adresu, kde k tomu mělo dojít. Muž úmyslně uváděl nepravdivé informace, kdy tímto svým jednáním uskutečnil zlomyslná volání na číslo tísňového volání, které slouží k oznámení v případech, kdy je ohrožen život, zdraví, majetek, nebo veřejný pořádek.

Policisté muže zajistili a vzhledem k tomu, že byl v podnapilém stavu, převezli ho k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Pětadvacetiletý muž se svým jednáním dopustil přestupku podle zákona o elektronických komunikacích, kde se říká, že tomu, kdo uskutečňuje zlomyslná volání na číslo tísňového volání, může být ve správním řízení uložena pokuta až 200 000 korun, uvedla mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí PČR.