logo

Jak zachráníme život, když vše funguje

Hlavní město Praha - 15.7.2014

Když nečekaně dojde k zástavě srdce a oběhu, nastává klinická smrt a je bezprostředně ohrožen život. Jeho záchrana v takové situaci vyžaduje plně funkční záchranný řetězec. Jednotlivými články jsou laická resuscitace, odborná přednemocniční pomoc, transport, předání na specializované pracoviště, nemocniční neodkladná péče a rekonvalescence. Díky tomu se daří návrat do plnohodnotného života.

Ve středu 9. dubna 2014 ráno v 7:30 postihla 69letého muže při jízdě metrem zcela nečekaně náhlá srdeční zástava. Ve stanici Kobylisy mu byla poskytnuta nejprve laická resuscitace neznámou ženou, údajně zdravotní sestrou. Po příjezdu záchranné služby navázaly posádky odbornou pomocí, při které byla po 27 minutách obnovena činnost srdce. Po převozu do Všeobecné fakultní nemocnice se pacient podrobil akutní srdeční operaci a nyní má 3-násobný by-pass.

Pacient za 3 dny již sám poděkoval týmu záchranářů, kteří mu zachránili život. Měl veliké štěstí, že přežil, a to především díky neznámé ženě a celému záchrannému řetězci vč. práce lékařů, záchranářů i dalších zdravotníků.

ZZS HMP