logo

Ambulex 2014, jeden z britských záchranářských veletrhů je minulostí

Svět - 17.7.2014

Záchranářský veletrh Ambulex se konal ve dnech 9-10 července ve městě Coventry, kde se nachází Ricoh Arena, která nabídla několika desítkám firem, produkujícím sanitky a záchranářské vybavení více než 4000m3 výstavní plochy.

Na ní bylo k vidění velké množství záchranářské techniky, hlavním lákadlem byly sanitní vozy a jejich vybavení. Sanitkám dominovalo klasické ostrovní designové provedení, tedy žlutý podklad a zeleno-žlutá battenburská šachovnice.

Co se zajímavostí týče, resp. věcí, které u nás neuvidíme, ale ve Velké Británii jsou naprostou běžností již řadu let, musíme zmínit nejrůznější provedení pomocných nájezdových hydraulicky či mechanicky sklopných plošin na zadní části vozidel záchranných a dopravních služeb v mnoha provedeních. Je to dáno ve Velké Británii u nosítek používaným X- systémem, kdežto u nás jsou nosítka roll-in.

DSC_5704

Ve výstavní hale nebyla snad jediná sanitka, tedy mimo skvěle vypadajících, udržovaných sanitních veteránů, která by nějakou nájezdovou pomůcku, usnadňující také práci žen v posádkách ZZS, ve svém vybavení neměla.

Kromě ostrovních výrobců sanitek se na veletrhu také představilo mnoho firem, dodávajících či vyrábějících jejich vybavení. Nás může těšit, že se zde neztratila ani britská odnož české značky Medirol, její zástupci na veletrhu předvedli vakuové fixační produkty v čele s novinkou v podobě vyprošťovací vesty, což je revoluční technologie použitá pro bezpečnost vyprošťovacích prací z havarovaného vozidla. Tuto pomůcku vám později představíme v samostatném článku.

DSC_5728

Nutno dodat, že Medirol nebyl jediným zástupcem z ČR. Prezentovala se zde i mladoboleslavská Škoda přes své britské zastoupení a firmu, vyrábějící záchranářské vozy, resp. jejich vestavby a zástavby, CM Specialist Vehicle Division. Škodovek všech typů jezdí na britských ostrovech u nejrůznějších záchranných služeb opravdu velké množství, což je dáno cenou a spolehlivostí vozidel této značky.

Za zmínku dále stojí výcviková sanitka ve vlastnictví Staffordshire University a také velitelský/štábní automobil pro hasiče od renomované firmy Kronenburg, vyrobený ve spolupráci s Plastisolem. Není vyloučeno, že se nedočkáme i sanitky v tomto designově nesmírně zajímavém provedení.

Na své si přišlo také dost příznivců světelných a zvukových výstražných zařízení, u Whelena to blikalo neustále… Co se týče dalšího osvětlení sanitek, byla zajímavé vidět, kam všude lze aplikovat zejména LED pásky různých barev.

Ambulex je jedním z velkých britských veletrhů záchranářské techniky, ale už teď se můžete těšit na reportáž z dalšího, který se bude konat na podzim v Birminghamu pod názvem The Emergency Services Show.