logo

Použití AED v praxi převozovým řidičem Asociace samaritánů ČR pomohlo v Praze zachránit život

Hlavní město Praha - 17.7.2014

Dne 8. července 2014 kolem 18.40 hodiny v pražské ulici Vinohradská poskytl projíždějící řidič dopravní zdravotní služby Záchranné služby ASČR první pomoc zahájením neodkladné resuscitace s použitím automatického externího defibrilátoru (AED).

Jednalo se o muže, ročník narození 1963, který náhle zkolaboval při řízení osobního vozidla. Muž byl v bezvědomí, měl zástavu dechu a oběhu a v přímém ohrožení života. Řidič DZS (dopravní zdravotní služby) Záchranné služby ASČR tohoto muže resuscitoval a to prostřednictvím AED s dodáním třech defibrilačních výbojů. Poté jej předal do péče posádek RV a RZP Zdravotnické záchranné služby Hl. m. Prahy.

Díky včasné a účinně provedené neodkladné resuscitaci řidičem DNR Záchranné služby ASČR s navazující resuscitační a intenzivní péčí ZZS Hl. m. Praha a koronární jednotky II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl třetí den po události pacient sice stále hospitalizován na koronární jednotce, ale již při plném vědomí a mimo ohrožení života.

Text: Mgr. Radek Benda, inspektor provozu ZS ASČR