logo

Tři zranění při střetu motocyklu s automobilem v Ostravě, motorkář přišel o ruku

Moravskoslezský kraj - 17.7.2014

Záchranáři ZZS MSK vyjížděli ve středu 16.7. večer k vážné dopravní nehodě v Ostravě. Operátoři záchranné služby převzali tísňové volání na lince 155 v devatenáct hodin. Podle hlášení došlo na Frýdecké ulici v Ostravě-Hrabové ke střetu osobního automobilu s motocyklem a zranění několika osob. Na místo havárie okamžitě vzlétl vrtulník LZS a vyjely dvě pozemní posádky zdravotnické záchranné služby.

Nejvážněji zraněn byl devatenáctiletý mladík, který cestoval na motocyklu. Po nehodě byl dle svědků ihned v bezvědomí, utrpěl ztrátové poranění horní končetiny, dále zranění hlavy a dolní končetiny. Zasahující lékař u pacienta provedl zajištění jeho dýchacích cest a připojil jej k přístrojem řízené ventilaci. Stav postiženého se však zhoršil natolik, že došlo k zástavě oběhu a záchranáři museli zahájit nepřímou srdeční masáž. Resuscitace byla úspěšná a činnost srdce se týmu ZZS podařilo obnovit. Po podání potřebných léků a přípravě k transportu byl muž letecky transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Jeho stav byl v době předání kritický.

Mladá žena, rovněž cestující z motocyklu, byla nalezena několik desítek metrů od místa střetu a utrpěla těžké zranění v oblasti zad, horní a dolní končetiny, se záchranáři komunikovala. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče ji záchranáři předali rovněž do péče lékařů urgentního příjmu FN Ostrava.

Třetím účastníkem byl jednašedesátiletý muž z osobního vozidla. U něj lékař ZZS zjistil poranění hlavy a podezření na otřes mozku. Posádka pacientovi poskytla odbornou pomoc; poté jej přepravila do ostravské Městské nemocnice, a to na oddělení urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK