logo

Náročný víkend středočeských záchranářů

Středočeský kraj - 20.7.2014

O víkendu zaznamenali středočeští záchranáři značný nárůst výjezdů. Nebyly to jen běžné výjezdy, ale byly to i takové, které přímo souvisely s velmi vysokými teplotami posledních dnů.

V těchto případech se jednalo převážně o zásahy u kolapsů starších osob, u chronicky nemocných lidí, kterým se vlivem horka zhoršil jejich celkový zdravotní stav, a u pacientů s vysokým krevním tlakem. K některým těmto stavům přispělo značnou měrou i to, že mnozí nedodrželi pitný režim, čímž u nich došlo k dehydrataci, a nepřizpůsobili pobyt venku svému aktuálnímu zdravotnímu stavu.

V některých případech bylo na vině i požití alkoholu. Alkohol snižuje odhad nebezpečí a lidé pod jeho vlivem přeceňují své schopnosti i síly.

Sobota

Na Mladoboleslavsku vyjížděli středočeští záchranáři například ke staršímu muži s extrémní dehydratací a poruchami vědomí, který byl posádkou rychlé zdravotnické pomoci a lékařem z vozidla rendez-vous odborně ošetřen a rehydratován. Poté byl přepraven do mladoboleslavské nemocnice.

Rovněž z mladoboleslavského koupaliště přijali záchranáři výzvu k výjezdu ke kolapsovému stavu starší ženy. Ta si stěžovala na celkovou slabost. Posádka rychlé zdravotnické pomoci jí poskytla ošetření a následně ji transportovala do mladoboleslavské nemocnice.

V 17:06 byl hlášen dispečinku pohřešovaný muž, který se šel dle svých přátel údajně vykoupat do jezírka na Kladensku. Na místo vyjel lékař ve vozidle rendez-vous a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Kladna. Jednalo se o hluchoněmého muže, který do té doby dle svědků popíjel alkohol. Po příjezdu složek IZS na místo události byla zorganizována pátrací akce. Jezírko začali prohledávat potápěči HZS. Naštěstí se pozření nepotvrdilo a muž byl psovodem nalezen v blízkém lesíku, kam šel na procházku.

V 18:53 byla dispečinkem linky 155 přijata výzva k výjezdu na pomoc mladé ženě, která skočila po hlavě do rybníka na Mladoboleslavsku a po vynoření necítila končetiny. Na místo byla vyslána posádka rychlé lékařské pomoci a pražská letecká záchranná služba. Žena byla ošetřena, zafixována a s podezřením na vážné poranění páteře byla letecky transportována do motolské nemocnice v Praze.

Ve 23:14 vyjížděl lékař ve vozidle rendez-vous z Mníšku pod Brdy spolu s kolegy vodní záchranné služby na slapské nádrži k topící se ženě. Žena byla přibližně deset minut pod vodní hladinou. Ihned po jejím vytažení byla započata resuscitace. Záchranářům se ženu podařilo oživit, lékař ji zajistil, připojil na přístroj pro podporu dýchání a zahájil intenzivní lékařskou terapii. Poté byla letecky přepravena do vinohradské nemocnice v Praze.

Neděle

Na Berounsku ošetřili záchranáři staršího muže na koupališti, který byl dehydratován s příznaky kolapsu. Muž byl poučen a na vlastní přání ponechán na místě.

Na koupaliště v Mladé Boleslavi vyjížděla posádka mladoboleslavské rychlé lékařské pomoci k nezletilé osobě, která se topila. Do příjezdu záchranářů bylo dítě z vody venku a svědci události mu poskytli laickou resuscitaci. Poté bylo odborně záchranáři ošetřeno a při vědomí a komunikující přepraveno k pozorování do mladoboleslavské nemocnice.

Na Příbramsku záchranáři přijali výzvu k výjezdu k ženě středního věku v kolapsovém stavu na fotbalovém hřišti. Posádka dobříšské rychlé zdravotnické pomoci ženu ošetřila, ale ta odmítla transport do nemocnice a podepsala negativní reverz. Záchranáři ženu poučili a ponechali na místě.

Na Praze-východ ošetřil lékař a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Říčan mladou ženu v kolapsovém stavu po krátkém bezvědomí v nákupní zóně. Poté byla transportována do Thomayerovy nemocnice.

Na Příbramsku po skoku do lomu utrpěl mladý muž úraz horní končetiny. Posádka rychlé zdravotnické pomoci muže po ošetření přepravila do příbramské nemocnice.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK