logo

Na Kladně sídlí záchranka v areálu Oblastní nemocnice

Středočeský kraj - 28.7.2014

Redakce serveru Modrá Hvězda Života navštívila v červenci hlavní stanoviště ZZS Středočeského kraje, které se nachází v Kladně. Proč hlavní? Sídlí zde kromě výjezdových posádek také krajské zdravotnické operační středisko a rovněž ředitelství s administrativou.

Dvoupatrový objekt se nachází v areálu oblastní nemocnice Kladno na adrese Vančurova 1544. V nemocnici měla své sídlo záchranka již i před výstavbou této budovy, podmínky pro výkon služby výjezdových posádek byly naprosto nevyhovující a operační středisko, resp. okresní dispečink s vedením záchranné služby byl v jiné části Kladna, což rovněž nebylo ideální stavem.

Po vzniku ZZS Středočeského kraje se musela řešit situace fungování záchranky jako nově vzniklého celku, což spočívalo i v rekonstrukcích či modernizaci výjezdových základem a celkového zázemí. Na Kladně se započala stavět nová budova, která byla slavnostně uvedena do provozu v roce 2007.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celkové stavební náklady dosáhly 66 milionů korun. Středočeský kraj do stavby investoval 60 milionů Kč. Zbývajících 6 miliónů korun uhradila ze svých prostředků záchranná služba.

V nové budově záchranné služby je soustředěno ředitelství, stanoviště kladenské záchranné služby včetně osmi garáží a zdravotnické operační středisko. Na základě tohoto se zdravotnické operační středisko tak mohlo stát krajským dispečinkem.

Hlavní vchod do budovy ZZS je od parkoviště, vedle něj jsou garáže výjezdových skupin, první tři jsou určeny pro sanitní vozy Volkswagen Transporter T5 RZP/RLP, v dalších dvou parkují malé vozy Škoda Yeti pro RV systém. Další garážová stání jsou z druhé strany objektu. Najdeme v nich záložní sanitky a další potřebnou techniku.

První patro budovy je vyrazeno pro výjezdové skupiny, sloužící v režimu 12hod denní a 12hod noční. Přes den jsou k dispozici dvě posádky RZP, jedna RLP a lékař v RV systému, na noc je složení téměř stejné kromě vozu RLP. Výjezdů vykonají v průměru celkem 20-30 během 24hod. Po nahlášení případu sanitky opouštějí areál nemocnice zvláštní výjezdovou bránou, určenou jen pro ZZS.

Záchranáři mají k dispozici moderní a funkční zázemí, sociální podmínky a prostory, prostě vše k výkonu nepřetržité služby.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na stejném patře je umístěno také ZOS, na něm má stalou službu, rovněž v režimu 12hod den/12 hod noc až 8 operátorek, které přijmou za službu 200-300 hovorů. Operátorky mají pro svojí práci moderní vybavení a komunikační prostředky tak, jak to jejich práce vyžaduje. I v jejich případě bylo samozřejmě myšleno na sociální zázemí, které je s dispečinkem spojeno.

Kromě operátorek ZOS je zde také odklonové pracoviště hovorů – Call centrum, zřízené jako další služba obyvatelům kraje, což v praxi znamená, že pokud někdo volá na ZZS, ale jeho problém není takový, aby k němu vyjela sanitka, provede operátorka přepojení jeho hovoru, aby neblokoval linku právě sem. Zde drží službu operátorka, která dotyčné osobě poradí, jak má při svém problému dále postupovat (podávání léků apod.). Záchranáři zřídili také možnost emailové komunikace pro neslyšící nebo osoby s komunikačním blokem a Call centrum je tak možné kontaktovat emailem na call@zachranka.cz. Pro přímé telefonní hovory mohou použít číslo 800 888 155.

Druhé patro budovy slouží pro administrativu, své kanceláře tady má vedení krajské záchranky včetně jejího ředitele MUDr. Martina Houdka a také tiskové mluvčí, Petry Effenbergerové, tedy osoby, která se stará o to, aby se zprávy o činnosti ZZS dostaly k veřejnosti. Jí tímto děkujeme za zprostředkování a pomoc při realizaci tohoto článku.

Na závěr máme pro vás, čtenáře a návštěvníky našeho webu soutěžní otázku, která zní: Kolik výjezdových stanovišť provozuje nyní středočeská záchranka?

Pro první tři správné odpovědi, zaslané na e-mail vaclav.porkat@gmail.com máme připraveny symbolické ceny v podobě propagačních materiálů ZZS Středočeského kraje, když bude pršet, můžete mít např. “záchranářský“ deštník apod.