logo

Uplynulý víkend v Královéhradeckém kraji byl ve znamení úrazů v nepřístupném terénu

Královehradecký kraj - 28.7.2014

Nepříjemný úraz hrudníku a hlavy si po pádu z kola poblíž Machovského kříže v Broumovských stěnách způsobil sedmdesátiletý cyklista. Oznámení o nehodě přijali pracovníci Krajského zdravotnického operačního střediska v Hradci Králové v pátek v 17.15.

Protože zraněný se nacházel v nepřístupném terénu, na pomoc kromě RZP posádky z Broumova vzlétl také záchranářský vrtulník Kryštof 6. Posádka LZS muže v lese nalezla a pro dopravu lékaře na místo úrazu využila lanový podvěs pod vrtulníkem. Po základním ošetření byl cyklista zajištěn ve vakuové matraci a rovněž v podvěsu transportován k připravené sanitce. Záchranáři jej poté odvezli k vyšetření do broumovské nemocnice.

Další zásah vrtulníku s lanovým podvěsem si vyžádal úraz 33 letého turisty v Teplických skalách. V neděli v 15:14 poblíž skalní vyhlídky Lokomotiva upadl tak nešťastně, že si způsobil zranění dolní končetiny. Také tento muž byl po ošetření vrtulníkem vyproštěn z nepřístupného terénu a transportován k vyšetření do nemocnice v Broumově. Při předání do nemocniční péče byli oba zranění při vědomí a mimo ohrožení života.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK