logo

Slavnostní otevření 62. babyboxu v České republice, nachází se v sídle kutnohorské zdravotnické záchranné služby

Středočeský kraj - 29.7.2014

V úterý 29. 7. 2014 byl slavnostně uveden do provozu 62. babybox v České republice. V pravé poledne ho hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a ředitel Zdravotnické záchranné služby SčK Martin Houdek spolu s „otcem“ babyboxů Ludvíkem Hessem představili veřejnosti. U slavnostního aktu byli přítomni také Jiřina Fialová, radní pro oblast zdravotnictví SčK, a další vážení hosté.

“Jsem velmi rád, že také v Kutné Hoře je nový babybox. Jsem si vědom toho, že v životě ženy mohou nastat natolik těžké situace, že se rozhodne vzdát se svého dítěte. Babybox je zařízením, které umí v těchto kritických okamžicích dětem zachránit život. Vítám, že Středočeský kraj se může prostřednictvím zdravotnické záchranné služby, jíž je zřizovatelem, na této službě podílet. Děkuji všem, kteří se o rozvoj záchranné sítě babyboxů ve středních Čechách zasloužili,” řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

„Tato zařízení mají své příznivce i odpůrce a já patřím k té první skupině, protože si myslím, že pomáhají zachraňovat lidské životy,“ uvedl ředitel záchranky Martin Houdek. „Proto jsem ani chvilku neváhal, když se nabídla možnost umístit babybox na náš objekt, který má záchranu již ve svém názvu.“

Babybox je umístěn v sídle kutnohorské zdravotnické záchranné služby, kde kdysi býval vchod na pohotovost. Schránka je nejnovějšího typu, je vytápěná a klimatizovaná a její dvířka se otevírají automaticky. „Upřednostňuji takové umístění než například někde v areálu nemocnice,“ vysvětlil Ludvík Hess s tím, že jen stěží si dovedeme představit stres a nervozitu maminky, která se rozhodne kvůli své tíživé situaci děťátko odložit. „Hledat v tomto stavu na pláncích areálu, kde se nachází babybox, je jen další komplikace, která může vyústit odložením miminka třeba na chodbě nemocnice.“

Spravovat tento babybox bude výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby v Kutné Hoře, jelikož místní nemocnice nemá dětské ani gynekologicko-porodnické oddělení, kam by nalezení novorozenci byli předáni. Záchranáři přepraví odložené děti do nemocnic, kde příslušná oddělení mají. „Miminka budeme po vyzvednutí z babyboxu, kontrole, ošetření a zajištění předávat na dětská oddělení do nemocnice v Kolíně nebo Čáslavi. Tím, že je převezmeme z babyboxu rovnou my, urychlíme celý proces ošetření a transportu,“ sdělil primář záchranné služby v Kutné Hoře Otomar Kušička. Na zřízení babyboxu přispěla Kutná Hora a okolní obce.

Dodnes zachránily babyboxy v Čechách celkem 107 dětí a jen letos jich už bylo sedm.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK