logo

Pád dítěte a dospělé osoby v Prachovských skalách se šťastným koncem

Královehradecký kraj - 1.8.2014

Operační středisko královéhradecké záchranné služby dnes ve 12:19 přijalo informaci o pádu šestiletého chlapce z Vyhlídky prof.Hakena v Prachovských skalách na Jičínsku. Spolu s ním se z přibližně 17 metrové výšky zřítil rovněž dvaačtyřicetiletý muž, který se jej zřejmě snažil zachytit.

Jejich pád pokračoval poté ještě několik metrů po prudkém šikmém svahu. Protože místo nehody se nachází v složitém terénu, byl na místo ihned vyslán vrtulník Letecké záchranné služby ze základny v Hradci Králové s výbavou pro zásah s podvěsem. Spolu s leteckými záchranáři na místo vyjela také posádka RZP ze základny v Jičíně.

Na místě zásahu nebylo možné přistání, proto pilot vysadil posádku LZS, doplněnou o hasiče – lezce, poblíž zraněných za visu v nízké výšce a poté se s vrtulníkem vzdálil. Zdravotníci na místě zjistili, že oba zranění jsou při vědomí a podle prvotního vyšetření utrpěli pohmožděniny a nezávažná poranění končetin. Po provedení nezbytných ošetření záchranáři přivolali vrtulník a oba zraněné postupně pomocí lanového podvěsu transportovali k připravené sanitce.

Starší z dvojice byl následně převezen k dalšímu vyšetření na chirurgickou ambulanci Oblastní nemocnice Jičín. Chlapce záchranáři vzhledem k výšce pádu převezli letecky do traumacentra ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Oba zranění byli při předávání v nemocnici mimo ohrožení života.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK