logo

Hyundai ix35 v systému rendez-vous u ZZS Kraje Vysočina

Kraj Vysočina - 3.8.2014

Od listopadu loňského roku na silnicích v Jihlavě či Pelhřimovu a okolí vídat dvojici vozidel Hyundai ix35, sloužících k přepravě lékaře záchranné služby v rendez-vous systému.

Jedná se o vozidlo kategorie SUV o délce 4410 mm, šířce 1820 mm a výšce bez majáků 1670 mm, které pohání čtyřválcový benzínový motor o obsahu 1999 ccm s výkonem 122 kW, jenž umožní dosáhnout maximální rychlost 195 km/h. O převody se stará manuální 6stupňová převodovka.

Pohon vozu je v konfiguraci 4×4, což je nejen u vozidel RV dnešním trendem a zároveň nutností, na Vysočině jsou specifické klimatické podmínky, bez čtyřkolek se ZZS neobejde.

Beze jména

O zástavbu zdravotnického vybavení se postarala domácí firma SICAR. Téměř vše je umístěno a rozčleněno na výsuvném platu v kufru vozu, kromě toho pak i na místě demontované levé zadní sedačky, kde byl vytvořen další úložný prostor. Vybavení plně odpovídá předpisům o vozidle RLP v setkávacím systému.

Řidič či lékař mají k dispozici dále např. moderní prostředek mobilní podpory –  Odolné notebooky, což je standard u vysočinské záchranné služby již několik let.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barevné provedení vozu odpovídá běžnému standardu ZZS Kraje Vysočina s tím, že právě na obou nových RV Hyundai ix35 bylo použito jako vůbec na prvních vozech reflexní zeleno-žluté tzv. Battenburské šachovnice na bocích a zadních dveřích. Světelné a zvukové výstražné zařízení pochází od renomované firmy Federal Signal. Světelnou rampu modré barvy v LED provedení doplňují malá LED světla vpředu i vzadu.

Závěrem zbývá dodat, že investice do dvou RV dosáhla výše téměř 1,4 milionu Kč. Letošní rok firma SICAR dodá na základě výběrového řízení ZZS Kraje Vysočina další vozy pro RV systém.