logo

Osmatřicetiletou ženu na Rychnovsku vážně poranil kůň

Královehradecký kraj - 3.8.2014

Oznámení o vážném úrazu ženy koněm dne 2. 8. 2014 v 15:00 přijali operátoři tísňové linky 155 královéhradecké záchranky. Podle prvních informací jí zvíře mělo dvakrát kopnout, když se jej snažila zahnat ze zahrady v obci Olešnice na Rychnovsku.

Bezprostředně po události byla žena při vědomí a stěžovala si na bolest hrudníku a horní končetiny. Na místo byl vyslán lékař spolu se záchranáři v setkávacím systému z Rychnova nad Kněžnou. Ještě před příjezdem zdravotníků na místo došlo k náhlému zhoršení zdravotního stavu zraněné, takže musela být laicky resuscitována svědky události.

Zdravotníci po příjezdu na místo ženě zajistili dýchací cesty a převedli jí na přístrojové dýchání. Následně jí podali příslušné léky a zavedli infuzní terapii. Na základě prvních vyšetření zasahující lékař vyslovil podezření na vážná vnitřní zranění. Po stabilizaci zdravotního stavu proto žena musela být převezena na traumacentrum do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V průběhu transportu zdravotníci pokračovali v ošetřování zraněné. Zároveň byla prostřednictvím operačního střediska zajištěna příprava potřebného množství krevních derivátů, aby ihned po předání pacientky mohla navazovat nemocniční intenzivní péče. Do rukou zdravotníků fakultní nemocnice byla pacientka předána ve vážném stavu.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK