logo

Záchranáři opakovaně zasahovali na motocyklových závodech na Karvinsku

Moravskoslezský kraj - 4.8.2014

Jen před několika týdny zasahovaly posádky ZZS MSK u tragické nehody během motocyklových závodů v Ostravě. V neděli 3.8. musely vyjíždět na jiný podnik, a sice Těrlický okruh, který probíhal na Karvinsku. Záchranáři tam byli během několika hodin hned u tří havarovaných závodníků. Ve dvou případech u nich musela zasahovat nejen pozemní posádka ZZS, ale také letecká záchranná služba.

Poprvé bylo operační středisko informováno o pádu motocyklisty po deváté hodině dopolední. K postiženému dvaapadesátiletému muži vyjela nejbližší posádka sanitním vozidlem a vzlétl vrtulník LZS. Pacient utrpěl poranění páteře. Poté, co mu byla poskytnuta potřebná lékařská péče, byl letecky přepraven do traumatologického centra FN Ostrava-Poruba.

Před čtrnáctou hodinou zasahovala posádka rychlé lékařské pomoci u devětadvacetiletého závodníka, jenž si přivodil poranění dolní končetiny. Po nutném zajištění jej záchranáři předali do další péče v havířovské nemocnici.

Čtvrt hodiny po sedmnácté převzali operátoři ZZS na tísňové lince hlášení o třetím závodníkovi, který nezvládl svůj stroj. Dvacetiletý muž skončil po pádu mimo silnici a po nehodě byl v bezvědomí. Jeho stav se jevil jako život ohrožující, zasahující lékař zjistil zranění dolní končetiny a pravděpodobné poranění mozku. Postiženému bylo nutno zajistit dýchací cesty a připojit jej k přístrojem řízené ventilaci. Pozemní a letecká posádka ZZS poskytly pacientovi přednemocniční neodkladnou péči a následně pak šetrný vzdušný transport na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

Ilustrační foto

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK