logo

Záchrana dělníka ve Velkých Karlovicích

Moravskoslezský krajZlínský kraj - 9.8.2014

Posádka vrtulníku LZS „Kryštof 05“ z Ostravy zasahovala  v pátek 8.8. odpoledne, u vážné události ve Zlínském kraji. Letečtí záchranáři jsou na Zlínsko voláni v rámci mezikrajové spolupráce, a to z toho důvodu, že záchranná služba zmíněného kraje sama vrtulníkem nedisponuje.

Stroj vzlétl na základě výzvy do obce Velké Karlovice, odkud byl nahlášen úraz pracovníka ve výkopu s bezvědomím. Spolu s leteckými záchranáři na místo události vyjela také pozemní posádka ze Vsetína.

Devětadvacetiletý muž byl ve výkopu nalezen svými kolegy v bezdeší. Přítomný praktický lékař zahájil resuscitační pokusy. V poskytování první pomoci před příletem vrtulníku významně pomohli také přivolaní hasiči, kteří použili automatický externí defibrilátor a podali postiženému dva výboje.

V.Karlovice 2

Pacient však v době příletu leteckých záchranářů stále zůstával ve stavu selhání základních životních funkcí. Letečtí záchranáři proto pokračovali v resuscitaci za plného použití přístrojové techniky a farmak. Po zaintubování a podání léků se týmu LZS podařilo za neustále probíhající nepřímé srdeční masáže do deseti minut obnovit činnost mužova srdce. Pacient byl připraven k letecké přepravě a převzat na palubu vrtulníku.

Během letu však došlo k opětovné poruše srdečního rytmu a posádka LZS musela znovu krátce resuscitovat, i v tomto případě úspěšně. Po celkem asi čtyřiceti minutách resuscitace byl muž nakonec ve velmi vážném stavu předán na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Vzhledem k okolnostem události a faktu, že ve výkopu bylo v blízkosti muže i elektrické čerpadlo, lékař LZS vyslovil podezření na zásah elektrickým proudem. Tuto domněnku podporuje i zranění, později nalezené na těle pacienta.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK