logo

Vážný úraz cyklisty ve Špindlerově Mlýně

Královehradecký kraj - 14.8.2014

Operátoři tísňové linky 155 královéhradecké záchranky 13.8. ve 13.29 přijali žádost kolegů z krkonošské Horské služby o vyslání vrtulníku LZS do terénu nad Špindlerovým Mlýnem.

V oblasti Vodárenské cesty směrem z Horních Míseček do Bedřichova se těžce zranil devatenáctiletý cyklista. Při jízdě z prudkého kopce ve vysoké rychlosti vyjel z cesty do lesa. Během patnácti minut od výzvy dosáhl vrtulník místa zásahu. Protože šlo o svažitý terén, museli zdravotníci s vybavením vystoupit z vrtulníku ve visu. Pilot s vrtulníkem se poté vzdálil a vyčkával opodál místa zásahu.

Zraněný cyklista byl zatím v péči záchranářů Horské služby, kteří mu poskytli první pomoc spolu s náhodně přítomným lékařem. Zdravotníci LZS převzali pacienta do péče a po provedení nezbytných úkonů, včetně podání potřebných léků a infuzí zraněného zafixovali ve vakuové matraci. Poté byl zraněný – opět ve visu – naložen na palubu přivolaného vrtulníku a transportován na traumacentrum do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Zasahující lékař vyslovil mimo četné pohmožděniny a odřeniny také podezření na vnitřní krvácení a možné poranění páteře. Zraněný muž byl při vědomí, ale ve vážném stavu předán připravenému týmu zdravotníků traumacentra.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK