logo

Dva vážně zranění při nehodě na Novojičínsku

Moravskoslezský kraj - 17.8.2014

Zdravotnická záchranná služba zasahovala dnes, v neděli 17.8. ráno, u vážné dopravní nehody na Novojičínsku. Operačnímu středisku záchranářů byla po půl páté nahlášena havárie osobního vozidla v obci Životice, které mělo narazit do zdi rodinného domu.

Podle prvotních informací došlo ke zranění jedné osoby. K události postupně vyjely dvě pozemní posádky ZZS MSK z Nového Jičína a vzlétl i vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy.

Záchranáři ošetřovali dva účastníky nehody:

Dvacetiletý muž byl v okamžiku příjezdu posádek ZZS nalezen v bezvědomí a se srdeční zástavou. Bylo nutno zahájit ihned resuscitační pokusy, které vedly po několika minutách k úspěchu a záchranářům se podařilo obnovit srdeční akci postiženého. Po zajištění dýchacích cest muže, jeho připojení k přístrojem řízené ventilaci a dalších nezbytných opatřeních, byl přepraven do zdravotnického zařízení.

Pro mladíka s poraněním hlavy a mozku přilétl vrtulník LZS, který přistál v nedalekém Mořkově na tamním hřišti. Letečtí záchranáři zajistili transport a předání zraněného na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Druhým pacientem byl rovněž dvacetiletý muž. Utrpěl těžké zranění hrudníku a horní končetiny. Byl však při vědomí a se záchranáři komunikoval. Postižený byl ošetřen v rámci přednemocniční neodkladné péče a poté pozemní cestou přepraven do ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK