logo

Tragédie na fotbalovém hřišti, na Náchodsku spadla branka na čtrnáctiletého chlapce

Královehradecký kraj - 21.8.2014

Pracovníci krajského zdravotnického operačního střediska královéhradecké záchranné služby přijali dne 20. 8. 2014 v 16:58 oznámení rozrušeného chlapce, že na jeho kamaráda spadla na hřišti v Rasoškách na Náchodsku fotbalová branka. Čtrnáctiletý chlapec byl podle informací volajícího v bezvědomí.

Operátorka tísňové linky z hovoru rozpoznala závažnost situace a na místo v nejvyšším stupni naléhavosti okamžitě vyslala posádku Letecké záchranné služby z Hradce Králové a Posádku Rychlé zdravotnické pomoci spolu s lékařem z nejbližšího výjezdového stanoviště v Jaroměři.

Zatímco záchranářské týmy spěchali na místo, pokračovala operátorka v telefonicky asistované neodkladné resuscitaci a až do příletu vrtulníku pomáhala volajícím s prováděním laické resuscitace. Letecká záchranná služba na místě přistála necelých šest minut od výzvy a ihned převzala zraněného chlapce do své péče. Krátce nato dorazili také další vyslané záchranářské týmy a společně pokračovali v provádění rozšířené resuscitace s využitím veškerých dostupných léků a přístrojů.

Přestože se zdravotníci usilovně snažili o obnovu krevního oběhu, veškeré jejich snahy se ukázaly jako marné. V průběhu resuscitace zasahující lékaři u chlapce diagnostikovali závažná poranění více orgánových systémů, která se ukázala jako neslučitelná se životem a po čtyřiceti minutách museli resuscitaci ukončit.

Neúspěšné snahy o záchranu života zejména dětských pacientů znamenají často nadlimitní psychickou zátěž pro všechny zúčastněné zdravotníky. Operátoři tísňové linky, zdravotničtí záchranáři i lékaři Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje mohou v těchto případech využít pomoc týmu psychologické a psychosociální péče.

V rámci Systému psychosociální intervenční služby ji poskytují vyškolení kolegové ( tzv. Peeři ) nebo odborníci na duševní zdraví ( kliničtí psychologové ). O jejich intervenci může požádat každý zdravotník, který při zásahu byl vystaven významnému psychickému vypětí.

Ilustrační foto

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK