logo

Téměř detektivní práce zlínských záchranářů

Zlínský kraj - 22.8.2014

„Zachraňovat životy a zdraví je prací i posláním zdravotnické záchranné služby. Čas od času se však stane událost, která se nám hluboko vryje do paměti“, řekl ředitel záchranky Zlínského kraje Josef Valenta.

Co se vlastně přihodilo. Dne 20.8.2014 ve 14:40 hod. se na tísňovou linku 155 dovolala neznámá žena, která ve 14-ti vteřinách velmi těžce srozumitelného hovoru dokázala pouze říci „je mi špatně“ a „zaměstnanec …. Irisy ……… kartonáže“ a vzápětí byl hovor přerušen. Operátorka se snažila volající ihned zpětně kontaktovat. Ta však již telefon nezvedala. Pomocí mapového vyhledávače operátoři, jako pravděpodobné místo události, určili firmu Irisa ve Vsetíně. Ověřením na webu bylo zjištěno, že se část firmy opravdu zabývá výrobou kartonáže.

Během 2 minut byla na místo vyslána výjezdová skupina rychlé lékařské pomoci s upozorněním, že přesná poloha volající není známa a není znám ani její zdravotní stav. Pravděpodobně se však jedná o poruchu vědomí. Operátoři před příjezdem záchranářů na místo stačili ještě vyhledat telefonický kontakt na ostrahu závodu, kterou požádali o prohledání areálu. Do příjezdu záchranné služby, který trval 6 minut, však ostraha v podniku, kde již směna skončila, nikoho nenalezla. Naštěstí si členka ostrahy všimla, že chybí jeden z klíčů k místnostem ve 3. patře. Záchranáři pak ve spolupráci s ostrahou začali prohledávat 3. patro budovy, přičemž operátorka v krátkých intervalech prozváněla mobil volající. Zpočátku se zdálo, že záchranářům štěstí nepřeje.

Po chvíli jeden z členů výjezdové skupiny uslyšel zazvonění mobilního telefonu pacientky, které dávalo tušit, že se nacházejí na správném místě. Následně pak záchranáři uslyšeli přes otevřené okno sténání. Vzápětí na to objevili pacientku ležící na střeše nižšího patra budovy. Výstup na střechu záchranáři bravurně zvládli a rozběhl se boj o záchranu života pacientky. Po úvodním vyšetření přítomný lékař vyslovil podezření na závažná poranění způsobená pádem z výšky. Operátoři proto rychle požádali o snesení pacientky hasiče a taktéž přivolali vrtulník letecké záchranné služby, který pacientku přepravil do traumacentra. Na místo byli také povoláni policisté, kteří šetří okolnosti případu.

„Popisovanou událost považuji za učebnicový příklad vzorné součinnosti složek integrovaného záchranného systému a jsem hrdý, že záchranáři tak nadstandardně plní své pracovní povinností“ dodal Josef Valenta