logo

Královéhradečtí záchranáři o prázdninách téměř každý týden prezentovali svou práci a učili první pomoc

Královehradecký kraj - 2.9.2014

Stalo se již tradicí, že letní prázdniny pro záchranáře ZZS KHK bývají obdobím četných prezentací, ukázek práce a výuky první pomoci na dětských táborech, oslavách a podobných akcích.

Během letošních prázdnin naši zdravotníci v různých částech kraje navštívili více než patnáct takovýchto událostí. Ať už šlo o akci samostatnou nebo ve spolupráci s kolegy z dalších složek IZS, vždy příjezd naší sanitky upoutal pozornost všech zúčastněných. O práci záchranářů projevily zájem nejen děti, ale také jejich rodiče, vedoucí nebo učitelé.

Zdravotníci trpělivě odpovídali na leckdy všetečné otázky a zájemcům o naši techniku vše popsali a vysvětlili. Na všech akcích předvedli záchranáři také správné postupy při volání na tísňovou linku 155 a provádění základní neodkladné resuscitace. Ze všech letních akcí vybíráme alespoň dvě:
16.8 jsme spolu s hasiči předvedli na dětském táboře Nesytá na Trutnovsku ukázku zásahu při požáru chatky s vyproštěním osob hasiči a následným ošetřením jejich poranění zdravotnickými záchranáři. Děti se tak mohly přiučit, jak správně ošetřit popáleniny, řezné rány a pohmožděniny. Jednu z „obětí“ potom mohly cvičně resuscitovat. Následovala prezentace vybavení záchranky a hasičů.

Nakonec nečekaně přišla „ostrá výzva“ k záchraně parašutisty, který po nepovedeném seskoku uvízl kdesi na stromě v lese. K jeho lokalizaci měly být použity všechny dostupné síly a prostředky – takže děti začaly v lese hledat. Parašutista byl nakonec objeven v bezvědomí v koruně stromu. Hasiči jej vyprostili ze zajetí padáku a spustili na zem, kde mu naši záchranáři poskytli komplexní vyšetření a nakonec jej připravili k transportu na traumacentrum.

Poslední prázdninovou sobotu jsme se zúčastnili rozloučení s prázdninami, které pořádali v Tůni u Nechanic Také tady se návštěvníci mohli seznámit s vybavením sanitky a prací záchranářů. Velký zájem byl o nácvik srdeční masáže na resuscitačních modelech různých věkových kategorií.

Záchranáři příchozím vysvětlili rozdíly v oživování pacientů různých věkových kategorií, předvedli vypuzení cizího tělesa po vdechnutí do dýchacích cest apod. Všichni zúčastnění si pochvalovali možnost nácviku první pomoci, kterou mohou kdykoliv potřebovat.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK