logo

Příběh se šťastným koncem

Královehradecký kraj - 3.9.2014

Velmi milý dopis s poděkováním rodičů za pomoc při záchraně jedné naší malé pacientky obdržela královéhradecká krajská záchranka před několika dny. Příběh se šťastným koncem se začal odehrávat 19.4. letošního roku.

Vrtulník Letecké záchranné služby toho dne zasahoval na žádost kolegů z pardubické záchranky u sraženého cyklisty na Ústeckoorlicku. V průběhu jeho ošetřování přijalo operační středisko Pardubické ZZS oznámení o tonutí malé holčičky v septiku. Operátorky tísňové linky 155 ihned zahájili telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, kterou prováděl podle jejich pokynů dívčin tatínek. Po dohodě s lékařem LZS potom operativně odklonily letecké záchranáře k závažnějšímu případu.

Na místě události přistál Kryštof 6 za sedm minut od přijetí tísňové výzvy, o mnoho dříve než bylo v možnostech nejbližší pozemní posádky. Zdravotníci malou pacientku ihned převzali své péče a zjistili, že správně prováděná srdeční masáž spolu s dýcháním z úst do úst vedla k obnovení srdeční činnosti malé pacientky. Kvalita jejího vědomí a dýchání však nadále zůstávala na nedostatečné úrovni. Pacientka byla proto uvedena do umělého spánku a napojena na přístrojové dýchání.

U zásahu zdravotníci provedli všechny nezbytné úkony, dívce podali potřebné léky, provedli toaletu dýchacích cest a opatření proti podchlazení. Následně byla přenesena do vrtulníku, který díky mistrovství pilota přistál v bezprostřední blízkosti zásahu. Ve vážném stavu byla malá pacientka transportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

K velké radosti všech zúčastněných mohla být malá slečna po několikatýdenní léčbě propuštěna z nemocnice domů bez následků. Rozhodující roli hrála správně prováděná první pomoc na místě zásahu. Lidský život se totiž může během krátkého okamžiku ocitnout v rukou kohokoliv z nás a záleží jen na naší ochotě pomoci. V situacích, jako byla tato, stačí vytočit tísňovou linku 155 a řídit se pokyny našich operátorů.

podekovani-ulrichovi

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK