logo

Perná noc Hradeckých záchranářů

Královehradecký kraj - 10.9.2014

Pernou noc ve znamení úspěšných resuscitací mají za sebou záchranáři spolu s lékařem z výjezdového stanoviště Hradec Králové.

Společně byli dne 9. 9. 2014 ve 21:48 operačním střediskem vysláni na pomoc osmašedesátileté ženě, která byla stižena náhlou zástavou srdce. Podle telefonické asistence ji první pomoc až do příjezdu našich posádek poskytovali svědkové události.

Zdravotníci převzali nemocnou do své péče a pokračovali v rozšířené neodkladné resuscitaci. Po devatenácti minutách vedlo jejich úsilí k obnovení srdeční aktivity pacientky, takže mohla být ve vážném, ale stabilizovaném stavu převezena na Oddělení urgentního příjmu do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Přibližně po dvou hodinách od ukončení zásahu už oba týmy společně spěchali k další náhlé zástavě oběhu, tentokráte u sedmdesátileté ženy. Také v tomto případě byla za pomoci operátorů tísňové linky 155 prováděna telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace rodinou nemocné.

Záchranáři po příjezdu na místo převedli ženu – stejně jako v předchozím případě – na přístrojové dýchání, podali potřebné léky a po obnově spontánní srdeční akce nemocnou převezli ve stabilizovaném stavu na Jednotku intenzivní péče do královéhradecké Fakultní nemocnice.

K úspěšné obnově srdeční akce v obou případech vedle perfektní práce záchranářů zásadním způsobem přispěla správně prováděná první pomoc, kterou nemocným ihned poskytli lidé z okolí za telefonické asistence operátorů tísňové linky 155.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK