logo

Rozzuření sršni pobodali u Libína orientační běžce, královéhradeckým záchranářům pomáhala u zásahu i převozová sanita

Královehradecký kraj - 14.9.2014

Závod českého poháru štafet v orientačním běhu v sobotu, 13. 9. 2014 krátce po startu zdramatizoval roj rozzuřených sršňí. V 10:27 přijalo operační středisko ZZS HKK hlášení o ženě s alergickou reakcí poté, co dostala údajně několik desítek žihadel. Závodnice zřejmě proběhla v blízkosti hmyzího hnízda.

Podle informací volajících byl stav ženy vážný, proto byl na místo vyslán vrtulník LZS z Hradce Králové spolu s nejbližší záchranářskou posádkou ze stanoviště v Hořicích.

Na místě posádky zjistily, že postížených je větší množství a stále se hlásili další. Proto jsme museli přejít na režim práce při hromadném postižení zdraví a povolat na místo další síly a prostředky. Na ošetřování všech pacientů se vedle leteckých záchranářů nakonec podílely dvě lékařské a pět záchranářských posádek. Na pomoc přijela rovněž jedna sanitka DZS.

V průběhu zásahu jsme nakonec ošetřili 30 účastníků závodu. Všichni utrpěli alergickou reakci, která si vyžádala podání nezbytných léků a infuzí v závislosti na závažnosti zdravotního stavu.

Nejvážněji postižená 44 letá žena byla po provedení všech ošetření a intenzívní léčbě letecky transportována na Oddělení urgentního příjmu do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Tam nakonec museli být odvezeni rovněž další dva muži a jedna žena. Ostatní pacienti mohli být po příslušné léčbě ponecháni na místě.

Foto: Archiv LZS

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK