logo

Záchranáři ZZS MSK i během víkendu vyjížděli k lidem, kteří utrpěli zranění při tom, když spadli z výšky

Moravskoslezský kraj - 15.9.2014

V průběhu soboty zasahovali postupně u pěti takto postižených osob na různých místech Moravskoslezského kraje.

První událost byla nahlášena z Bohumína na Karvinsku. Šedesátiletý muž spadl z lešení, přičemž měl být krátce v bezvědomí. S posádkou ZZS již komunikoval, záchranáři u něj zjistili poranění hrudníku a pravděpodobný otřes mozku. Po prvotním ošetření byl předán na úrazové ambulanci bohumínské nemocnice.

Ve třináct hodin vyjely pozemní posádky a vzlétl vrtulník do Trojanovic na Novojičínsku. Čtyřiačtyřicetiletého muže, který pracoval při opravě mostu, nalezli zraněného spolupracovníci. Úraz samotný patrně nikdo neviděl, ale podle všeho postižený z mostu, z výšky asi šesti metrů, spadl. Došlo k jeho těžkému zranění, a to v oblasti hlavy a hrudníku. Pacient byl zajištěn v rámci přednemocniční neodkladné péče a letecky přepraven na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Krátce na to se při pádu ze žebříku zranil čtyřiasedmdesátiletý muž ve Vrbně pod Pradědem a přivodil si poranění hrudníku. Také on skončil v nemocničním ošetření, a to na chirurgické ambulanci v Bruntále.

Záhy se na operační středisko ZZS dovolal další oznamovatel, a to kvůli šestatřicetiletému muži, který spadl ze žebříku ve Vřesině na Opavsku. K poranění zad musely deset minut po třinácté hodině vyjíždět hlučínské posádky záchranné služby. Po uložení do vakuové matrace, zajištění krčním límcem a dalších opatřeních byl postižený přepraven do FN v Ostravě a předán do péče tamních lékařů.

Posledním takto zraněným se stala třiasedmdesátiletá pacientka v Českém Těšíně na Karvinsku. Opět při pádu ze žebříku se poranila v oblasti zad a hrudníku. Byla ošetřena v rámci přednemocniční neodkladné péče a předána na chirurgické ambulanci karvinské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK