logo

Zdravotničtí záchranáři Biohazard týmu ZZS KHK procvičovali spolupráci s hasiči

Královehradecký kraj - 15.9.2014

Členové speciálního tzv.Biohazard týmu Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje spolu s hasiči procvičovali spolupráci při zásahu u pacienta s vysoce infekčním onemocněním.

Tématem výcviku tentokrát bylo správné uložení nemocného do transportního biovaku a provedení veškerých potřebných opatření, souvisejících s převozem nemocného do vhodného zdravotnického zařízení.

Zdravotničtí záchranáři s využitím speciálních ochranných obleků provedli základní ošetření pacienta a uzavřený transportní vak s nemocným následně spolu s hasiči přenesli do speciálního stanu. Tam byli všichni zúčastnění dekontaminováni speciálním roztokem, který eliminuje riziko šíření infekční nemocí.

Následovalo naložení nemocného do sanitky a odjezd do cílové nemocnice. Všechny úkony záchranářů byly pečlivě vyhodnocovány, aby se odhalily i sebemenší nedostatky, kterých se můžeme vyvarovat při případném skutečném zásahu.

Biohazard tým ZZS KHK má nyní deset členů. První kroky k jeho ustavení byly podniknuty v loňském roce a v závislosti na finančních možnostech se postupně stává funkčním prostředkem ZZS KHK pro řešení mimořádných událostí daného typu… Své uplatnění najde jednak při primárním ošetřování pacientů s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění, ale také při již zmiňovaných převozech mezi jednotlivými nemocnicemi.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK