logo

Muž se vážně zranil při pádu ze srázu v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 16.9.2014

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v noci z pondělí na úterý u vážného úrazu v Ostravě-Nové Vsi. Operátoři ZOS převzali 16.9. krátce před jednou hodinou informaci na tísňové lince 155, podle které došlo k pádu mladého muže ze srázu a jeho zranění.

Na místo události vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci a následně také lékařská rendez-vous. Záchranáři vzhledem k předpokládanému obtížnému terénu požádali o součinnost také hasiče.
Po svém příjezdu k místu události posádka záchranné služby zjistila, že postižený padal ve velmi svažitém terénu zhruba třicet metrů a následně zůstal ležet pod srázem. Záchranáři se za ním museli vydat s nutným vybavením nočním lesnatým terénem, přístup byl velmi obtížný. Čtyřiadvacetiletý muž byl při vědomí, přivodil si však vícečetná poranění, a to v oblasti dolní končetiny, pánve a hlavy.

Lékař ZZS jeho zranění kvalifikoval jako těžké. Posádky podaly nejprve zklidňující léky a farmaka tlumící bolest, poté pacienta šetrně pomocí vyprošťovacího rámu vyzvedli z místa, kde se nacházel, a uložili do vakuové matrace. Po prvotním ošetření byl muž připraven k transportu do zdravotnického zařízení.

Složkám záchranného systému se v průběhu řešení události podařilo nalézt vhodnější přístupovou cestu ke zraněnému, takže jej nebylo nutno složitě vytahovat technicky náročným terénem a svahem zpět nahoru. Za asistence hasičů byl pacient přenesen až k sanitnímu vozidlu a dále přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Zásah posádek ZZS trval až do předání zraněného ve zdravotnickém zařízení dvě hodiny. Další práce čekala na posádky po návratu na základnu, kde bylo nutno uvést do obvyklého stavu všechny pomůcky i sanitní vozidla, neboť vše bylo z mokrého a rozbahněného terénu značně znečištěné.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK