logo

Pražská 155, ročník 2014: Začalo to svatbou v Dejvicích…

Hlavní město Praha - 19.9.2014

Třetí ročník metodického cvičení s názvem Pražská 155, jehož pořadatelem je ZZS HMP,  začal dnes, 19. 9. 2014 hodinu po poledni v Dejvicích, kde se v areálu Katolické teologické fakulty, resp. kostelu Sv. Vojtěcha, stojícího v ulici Kolejní odehrál svatební obřad.

Novomanželům však štěstí nebylo dopřáno, neboť se na místě objevil bývalý přítel něvěsty, který byl evidentně mimo sebe. Objevil se naneštěstí i s partou svých kamarádů z mokré čtvrti. Každý z nich byl navíc ozbrojen samopalem, takže malér na sebe nenechal dlouho čekat.

Psychický stav ex-přítele byl natolik vážný, že začal střílet do svatebních hostů, jeho kupmáni nezůstali pozadu a také předvedli, co umí samopal. V kostelní lodi tak během okamžiku leželo na zemi mnoho postřelených osob, zranění některých z nich byla smrtelná.

Pro posádky záchranných služeb přišla výzva, že se v Kolejní ulici otrávilo během svatby větší množství osob. Jakmile dojely na místo, bylo jim po otevření vstupních dveří hned jasné, že se o žádnou otravu nejedná. Po chvilce bylo zaveleno k ústupu ven, protože nebylo zřejmé, zdali je střelec či střelci ještě uvnitř. Záchranáři tak na místo přes operační středisko požádali o výjezd policie k zajištění bezpečnosti.

Beze jména

Zraněné osoby však posádky nemohly nechat bez pomoci, tak se dovnitř po několika minutách vrátily. Když se záchranáři chystali začít zjišťovat stav zraněných, vtrhla do sálu parta ozbrojenců, jenž začala pomocí samopalů ohrožovat i je samotné. Šéf bandy, tedy ex-přítel nevěsty, jim začal velmi důrazně sdělovat, co mají či nemají dělat. V průběhu zásahu se k němu přidal zbytek jeho kumpánů.

Zraněných osob bylo několik desítek, někdo byl postřelen, další osoby pak v šoku. Záchranáři se pod silným tlakem ozbrojenců snažili roztřidit a oštětřit všechny přítomné. Práce se střelnou zbraní u hlavy dokonale prověřila jejich psychickou odolnost. Jakmile se dostavila zásahová jednotka policie, byla pro její členy hračka zajistit a zneškodnit v ten moment nejednotně smýšlející a již notně nervózní ozbrojence tak, aby mohli záchranáři pokračovat bezpečně ve své činnosti.

Tolik první etapa metodického cvičení Pražská 155/2014. Další budou následovat.

Cvičení se účastní posádky ZZS:

ZZS HMP
ZZS Plzeňského kraje
ZZS Kraje Vysočina
ZZS Ústeckého kraje
ZZS Olomouckého kraje
ZZS Zlínského kraje
ZZS Jihomoravského kraje
ZZS Moravskoslezského kraje
ZZS Jihočeského kraje
ZZS Karlovarského kraje
ZZS Královéhradeckého kraje
ZZS Falck Záchranná, a.s., Košice/SR