logo

Pražská 155, ročník 2014, je minulostí, sobota přinesla další zajímavé úkoly a také společenský večer, neděle byla ve znamení rozloučení na žižkovské televizní věži

Hlavní město Praha - 21.9.2014

Etapové cvičení ZZS s názvem Pražská 155 pokračovalo v sobotu, 20. 9. 2014 po několika hodinách spánku pro posádky plněním dalších úkolů.

První z nich se konal na žižkovské televizní věži. O té se vědělo, že se na ní půjde, ovšem až v neděli při společném rozloučení. Že se do jejích útrob podívají cvičící záchranáři již o den dříve, nikdo netušil.

Námětem zde plněné úlohy byl kolapsový stav, resp. bezvědomí osoby v prostorách vyhlídky věže. Záchranáři museli zdolat více jak 700 schodů po svých včetně nutného vybavení, aby se dostali k postižené osobě ve výšce 93m nad zemí. Tato úloha měla mimo jiné za cíl prověřit také jejich fyzickou zdatnost. Vyšlápnout tolik schodů vyžadovalo vydat mnoho sil, proto byli kontrolováni pomocí přístrojů a také lékaře.

Sil ubylo dost na schodech a na podlaze vyhlídky přišel každý ze cvičících záchranářů o další při masáži srdce postižené osoby. Tu zde našel jiný návštěvník, který se před příjezdem ZZS o masáž také pokoušel. Figurína ne a ne naskočit…

Během plnění této úlohy se jedna ze cvičících posádek nedaleko věže náhodně ocitla u skutečného případu, kdy na ulici došlo ke kolapsu osoby, tu si následně převzali přivolaní pražští záchranáři.

Další etapa čekala všechny přítomné na Jižním městě v areálu firmy DEKRA. Zde byl úkol pouze pro řidiče sanitek v podobě cvičné dráhy. Každý z nich musel prokázat své schopnosti, um a odhad při správném zastavení na značkách, couvání apod. Bonusem pro každou posádku byla technická kontrola jejich vozidla, prováděná pracovníky DEKRY. Jasně, sanitky jsou přetěžované…

Z Jižňáku přejížděly postupně posádky na Palmovku. Zde je čekal zdánlivě snadný úkol. Mladá slečna nějakým způsobem spadla ze schodů a rozbila si hlavu. Ano, k podobným událostem se jezdí pořád, jenže v tomto případě se jednalo o cizinku, mluvící pouze anglicky (figurantka byla skutečně cizinka, nehovořící vůbec našim jazykem).

Jednotlivé posádky se s tímto úkolem popraly docela s přehledem, čili zaměření na zásah s jazykovou barierou nebylo úplně velkým problémem. Nicméně kromě prověření jazykových znalostí měla tato úloha ještě druhou roli. Krev v hlavní roli. Tedy nebezpečí, které z ní hrozí. Dbalo se na používání ochranných pomůcek, zejména rukavic a záchranáři se měli dovtípit, že kromě angličtiny je toto druhá hlavní část úlohy.

Tato etapa byla vymyšlena na reálném základu skutečného pražského zásahu, kdy došlo k potřísnění nechráněné části ruky záchranáře krví zraněné osoby, mající HIV.

I zde byl pro posádky bonus, a to prohlídka bývalého plynojemu, nyní zkušebny leteckého výzkumáku.

Po poslední etapě následoval přesun na hotel, kde proběhlo večer setkání účastníků a vzájemná rozprava. Poté následoval společenský večer, který se vydařil stejně dobře, jako cviční úkoly.

Neděle byla ve znamení kolony sanitek, směřujících na Žižkovskou věž, kde proběhlo rozloučení a předání pamětních plaket, ty posádkám ZZS předala zpěvačka Helena Vondráčková.

Ředitel pražské ZZS Zdeněk Schwarz při závěrečné řeči pronesl, že se již těší na 4. ročník s tím, že kluci – organizátoři, mají alespoň v hlavách nápady na možné úlohy.

Celkově lze metodické cvičení Pražská 155 hodnotit jako super akci, která byla také příležitostí k setkání skvělých lidí.

Velké díky všem, co se na Pražské 155 podíleli a hlavním organizátorům zvláště.