logo

Záchranáři resuscitovali utonulého muže na Frýdecko-Místecku

Moravskoslezský kraj - 21.9.2014

Dvě posádky ZZS MSK se v sobotu v podvečer podílely na snaze o záchranu utonulého muže na Frýdecko.Místecku. Událost byla záchranářům ohlášena po sedmnácté hodině a k řece ve Frýdlantu nad Ostravicí ihned vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci z nedalekého stanoviště ZZS. Z Frýdku-Místku byla zároveň vyslána také výjezdová skupina s lékařem. První záchranáři dorazili na pomoc během pěti minut od nahlášení případu.

Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, měl čtyřiatřicetiletý muž skočit do řeky u splavu, aby pomohl svému psovi. Sám se však již z vodního víru nedostal a nakonec zůstal pod hladinou. Po patnácti až dvaceti minutách jej na břeh vytáhli přivolaní hasiči. Pacient byl v bezvědomí, bezdeší a také ve stavu selhání krevního oběhu.

Posádky ZZS ihned zahájily resuscitační pokusy za použití přístrojové techniky a léků. Nakrátko se jim podařilo obnovit srdeční činnost, následně však došlo opětovně k zástavě. Veškerá snaha o záchranu postiženého se ukázala jako marná a zasahující lékař nakonec po více než hodině resuscitace musel konstatovat smrt pacienta.
K poskytnutí první psychické pomoci blízkým zemřelého byl na místo události povolán intervent ZZS MSK.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK