logo

Záchranáři ZZS MSK se účastnili programu a také zasahovali na Dnech NATO 2014

Moravskoslezský kraj - 21.9.2014

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje se během tohoto víkendu účastnila, stejně jako v předchozích letech, akce Dny NATO, které se konaly v areálu letiště Mošnov u Ostravy.
V rámci statických ukázek představili záchranáři svou práci a vybavení, k prohlédnutí bylo plně vybavené zásahové vozidlo ZZS. Poprvé byl k vidění také speciální kontejner, určený pro využití v případě hromadných neštěstí, který mají moravskoslezští záchranáři k dispozici.

Ve stanech a především na ploše před nimi probíhaly ukázky první pomoci. Návštěvníci si mohli vyzkoušet resuscitaci pacienta na modelech, a to za odborného dohledu záchranářů. Za velmi živého zájmu návštěvníků probíhaly také komentované ukázkové resuscitace, či záchrana a ošetření zraněného motocyklisty. Ukázek se neúčastnili pouze záchranáři, ale také proškolené děti, které svým vrstevníkům, ale i jejich rodičům ukazovaly, jak poskytnout základní první pomoc.

Během obou dní konání akce se množství zájemcům záchranáři trpělivě věnovali. Vysvětlovali, předváděli, zodpovídali spousty otázek, učili správné postupy při ošetřování… nutno říci, že stanoviště záchranné služby bylo po oba dny doslova v obležení návštěvníků. Poskytnutí laické první pomoci v situaci náhle vzniklého a život ohrožujícího zdravotního problému je pro přežití pacienta mnohdy klíčové. Pracovníci záchranné služby proto příležitosti Dnů NATO využili také k výukovým a preventivním účelům, zaměřeným směrem k laické veřejnosti.

Děti, ale i dospělé zaujaly plyšové postavičky Kryštůfka záchranáře, které jsou díky společnosti Kapitol, a.s., již tři roky součástí výbavy sanitních vozidel ZZS. Hračka je určena pouze dětským pacientům na palubách sanitek, malí návštěvníci však mohli postavičku nakreslit a od zástupců firmy pak za odměnu obdrželi drobné dárky.

Přítomnost ZZS neměla jen účel prezentace, nýbrž i aktivního poskytování kvalifikované pomoci v místě akce. Pro případ zdravotních obtíží návštěvníků byla k dispozici tři plně vybavená sanitní vozidla a samozřejmě i jejich posádky. Další sanitka se účastnila coby ukázková v rámci statické části programu, ale byla po celou dobu k dispozici také pro případ potřeby zásahu. Role ZZS však byla i koordinační. Záchranáři v průběhu soboty a neděle ošetřili přibližně čtyři desítky pacientů.

Jednalo se ponejvíce o alergické reakce či kolapsy, pacienty s hypoglykémií, dehydratací, vysokým krevním tlakem a podobně. Dvacet postižených přitom bylo nutno po provedeném ošetření následně transportovat do zdravotnických zařízení. Další drobnější ošetření při nezávažných obtížích záchranáři lidem poskytli, aniž by je evidovali. Nezaznamenali jsme případ, kdy by v místě konání došlo ke zdravotnímu postižení, jež by přímo ohrožovalo lidský život.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK