logo

Posádky ZZS ošetřovaly dva zraněné při nehodě na Bruntálsku

Moravskoslezský kraj - 22.9.2014

Záchranáři ZZS MSK zasahovali v neděli 21.9. pozdě večer u vážné dopravní nehody na Bruntálsku. Krátce před půl jedenáctou přijali pracovníci zdravotnického operačního střediska na tísňové lince hlášení o zraněném chodci v obci Křišťanovice. Na místo události vyjela posádka rendez-vous a skupina rychlé zdravotnické pomoci, obě z bruntálského stanoviště ZZS.

Třiašedesátiletý pacient, který byl sražen osobním vozidlem, byl po nehodě v bezvědomí a jeho dýchání selhávalo. Stav muže byl život ohrožující. Zasahující lékařka proto musela provést intubaci jeho dýchacích cest a připojit muže k přístrojem řízené ventilaci. Prvotní vyšetření ukázalo vážné poranění hlavy a podezření na poranění dutiny břišní. Záchranáři postiženému zajistili dva žilní vstupy, zahájili podávání potřebných farmak a uložili jej do podtlakové matrace.

Pacient byl přepraven sanitním vozem na heliport záchranné služby a odtud pak dále vrtulníkem LZS na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Jeho stav zůstával v době předání velmi vážný.

V souvislosti s nehodou ošetřovali záchranáři také dvacetiletého muže, jenž utrpěl středně závažné poranění hlavy, byl však při vědomí a s posádkami ZZS v kontaktu. Pacient byl předán na chirurgické ambulanci Slezské nemocnice v Opavě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK