logo

Vážný úraz cyklistky v centru Hradce Králové

Královehradecký kraj - 27.9.2014

Dne 26. 9. 2014 krátce před sedmou hodinou ranní byla na tísňovou linku 155 nahlášena vážná dopravní nehoda, při které došlo v centru Hradce Králové ke střetu mladé cyklistky (*1989 ) s osobním automobilem.

Operátorka na pomoc ihned vyslala nejbližší posádky RZP a RV z výjezdové základny Hradec Králové v setkávacím systému a po telefonu svědkům nehody radila s poskytováním první pomoci a zahájením oživovacích pokusů. Naše posádky k nehodě dorazily již za necelých pět minut od přijetí tísňové výzvy. Na místě nalezly zraněnou v hlubokém bezvědomí a bezprostředním ohrožení života.

Po provedení nezbytných úkonů, vedených zejména snahou o stabilizaci životních funkcí a připojení na přístroj pro umělou plicní ventilaci byla žena v kritickém stavu a s vážným poraněním hlavy převezena do traumacentra královéhradecké Fakultní nemocnice, kde na ni již čekal připravený tým specialistů.

Úrazový mechanizmus a tím i celkovou závažnost pacientčina zdravotního stavu negativně ovlivnila skutečnost, že mladá žena na hlavě neměla ochrannou přilbu. Výsledky odborných studií prokázaly, že cyklisté, kteří přilbu používají, podstupují 19x menší riziko úmrtí než ti, kteří ji nepoužívají. S nasazenou ochrannou přilbou lze totiž předejít 83% fraktur lebky, 53% poranění měkkých částí hlavy a 48% poškození mozku (zdroj:www.ibesip.cz).

Na základě těchto poznatků a nabytých zkušeností apelují záchranáři na to, aby cyklisté i na krátké cesty po městě a do zaměstnání používali cyklistickou přilbu, která často může být pomyslnou bariérou mezi životem a smrtí.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK