logo

Vyjádření vedení ZZS HMP k informacím uvedeným v časopise Týden a na webu Týden.cz

Hlavní město Praha - 27.9.2014

Protože se nátlak ze strany Týdne stupňuje a vyhrocuje, považujeme za nutné se veřejně vyjádřit k uváděným faktům a poopravit některé dezinformace a účelová tvrzení.

Situace na ZZS HMP není nijak závažná, jak se snaží autor a zástupce odborů prezentovat veřejnosti. Organizace funguje oproti jiným organizacím a zdravotnickým zařízením v Praze zcela standardně a bez jakýchkoliv problémů a předvolební negativní mediální kampaň proti řediteli MUDr. Schwarzovi, který obhajuje své působení v Senátu, nemá žádný dopad na pacienty a zabezpečení PNP v hlavním městě. To dokazují i každodenní výsledky ZZS HMP, které jsou každé ráno předkládány zřizovateli i rostoucí počty poděkování od pacientů a občanů.

Nutno zmínit, že i někteří zaměstnanci ZZS HMP kandidují v komunální politice za různé politické strany a uskupení a jsou členy různých politických stran a i oni by logicky mohli mít důvody, proč svého ředitele poškodit před volbami.

TÝDEN.cz: Válka na záchrance: šikana, naschvály a podvádění magistrátu

Z textů článků časopisu Týden je totiž zcela zřejmé, že celá aktivita směřuje právě proti panu řediteli. Ale nejen to, negativní kampaň trvá již cca půl roku, tj. od chvíle kdy MUDr. Schwarz oznámil svou kandidaturu. Od této chvíle také dostává anonymy, které postupně stupňují svou agresivitu a výhružky, vč. výhružek medializací pseudoproblémů a vynucování si požadavků. Současně dochází anonymy i jiným vedoucím zaměstnancům s podobnými výhružnými texty.

Není proto překvapující, že redaktoři časopisu Týden i jeho internetové verze jako jediní popsali velmi závážnou situaci v předávání pacientů ve vážném stavu do pražských nemocnic zcela odlišně, než skutečně je, a že se tomuto problému, který ohrožuje pacienty a velmi trápí zaměstnance ZZS HMP, nevěnují se stejnou intenzitou, se kterou se věnují osobě MUDr. Schwarze.

Nevědí, že v organizaci jsou veškeré činnosti delegovány na jednotlivé náměstky a vedoucí zaměstnance?

Takže snahy o obvinění výhradně ředitele potvrzují, že cílem této kampaně je on a jeho kandidatura do Senátu, nikoliv kvalita řízení ZZS HMP. Ostatně to bylo také avizováno v opakovaných anonymních výhrůžkách, které ředitel dostává více než půl roku.

Zarážející je, že odborový svaz v osobě paní předsedkyně Žitníkové do problému vstupuje jednostranně a v rozporu se zákony, čímž poškozuje nejen vedení organizace ale ZZS HMP jako takovou. Svým způsobem tak degraduje úlohu odborů ve vztazích zaměstnavatel x zaměstnanec na zavrženíhodnou nátlakovou práci pro skupinu zaměstnanců, kteří chtějí za každou cenu spor vyhrotit.

Přitom odbory mají povinnost chránit všechny zaměstnance.

Nyní k jednotlivým faktům:

1. Situace na záchrance je čím dál vypjatější, extrémně vypjatá.

Není to pravda. Jde o snahu dezinformovat veřejnost, poškodit vedení ZZS HMP i organizaci jako celek. Na posledních setkáních managementu se zaměstnanci žádné neřešitelné nebo zásadní výhrady a nespokojenost od zaměstnanců i přítomného zástupce odborů nezazněly.

2. Rozprášení zaměstnanců.

Není to pravda. Zaměstnancům je zcela v souladu s platnými předpisy, pracovními smlouvami a jejich zařazením zpracováván rozvrh směn.

3. Vložily se do toho odbory.

Není to pravda. Odbory jsou zcela standardně a dlouhodobě vždy o všem informovány, účastní se porad vedení, žádné neřešitelné nebo zásadní výhrady a nespokojenost od zaměstnanců na nich za poslední roky neuplatňovaly. Náměty byly vždy projednány v souladu se zákoníkem práce a kolektivní smlouvou.

4. Jednání vedení hraničí se šikanou.

Není to pravda. Naopak jednání některých zaměstnanců a zejména postup odborů a těch, kteří podávají účelové a zkreslené i nepravdivé informace Týdnu mají charakter účelového nátlaku vůči vedení organizace a jejímu řediteli.

5. Proplácení přestávek.

Redaktor Týdne, odboráři i zaměstnanci, kteří takto účelově a nepravdivě informují veřejnost, nevědí, že přestávky v případě jejich umožnění a poskytnutí nelze podle zákoníku práce proplácet? U paní předsedkyně odborového svazu je to ještě více zarážející zjištění.

Na našem operačním středisku a v pražských podmínkách při dostatečném počtu operátorek ve směně, lze jednoznačně práci u jednotlivých operátorek přerušit, což zaměstnavatel již několik let vyžaduje a umožňuje. Toto meritum věci nechtějí odbory i pan redaktor asi pochopit a přijmout.

6. Místo debaty vypukla válka.

Ano, ze strany odborů a některých zaměstnanců se jedná o pokus vtáhnout vedení organizace do války. Management ZZS HMP, který vždy se všemi otevřeně jednal o všech záležitostech, však tento postup odmítá a do tzv. války se nenechá vtáhnout.

7. Ředitel nařídil reorganizaci a rozprášil kolegy operačního střediska i promíchal členy posádek.

Není to pravda. Žádná reorganizace u ZZS HMP ve smyslu zákoníku práce neprobíhá. Např. cirkulace členů výjezdových skupin na výjezdových základnách probíhá dlouhodobě a standardně dle zákoníku práce, platných vnitřních předpisů, pracovních smluv a jejich zařazením v zájmu kvality poskytované zdravotní péče. Důvodem je, aby se zaměstnanci, z nichž je cca 70% původem mimopražských a neznají Prahu, s ní co nejvíce seznámili a nehrozilo, že by na výjezdech bloudili nebo využívali delší trasy, ale i vzájemná neznalost mezi sebou, což zhoršuje sehranost týmů, a to i s ohledem na připravenost na mimořádné události a hromadná neštěstí. Dalším důvodem jsou výpadky zaměstnanců v rozvrhu směn, které si vynucují zástupy na jiných výjezdových základnách, ale i fakt, že sami zaměstnanci ve výjezdech uvádějí, že jinou lokalitu příliš neznají. Znalost celé Prahy je nutná, protože výjezdové skupiny mnohdy zasahují na opačném konci, než je jejich výjezdová základna. Provoz vyžaduje univerzálnost a vzájemnou zastupitelnost všech členů výjezdových skupin.

Opatření na operačním středisku vzešla většinou právě z připomínek operátorek a byla iniciována vedoucím operačního střediska, kterému ředitel vždy vyhověl. Jedná se např. o unavené oči od monitorů – proto není logické, aby v místnosti vyhrazené pro odpočinek byla ještě televize. Na operačním středisku je umístěna televize, kde je pouze program veřejnoprávní ČT, a to zpravodajský kanál ČT 24. Takto to je standardním zvykem na všech operačních střediscích složek IZS. A je to z důvodu možnosti sledovat aktuální zpravodajství, nikoli pro sledování televizního programu v podobě komedií a estrád. To se jistě nemusí líbit redaktorovi Týdne, který je propojen s TV Barrandov. Každý soudný člověk ale pochopí, že pozadí zábavného televizního programu v době, kdy např. probíhá telefonická resuscitace nebo komunikace s matkou postiženého dítěte nebo se řeší hromadná dopravní nehoda apod. je nevhodné.

8. Reorganizace a velké změny by se měly projednat s odbory. Rotace a změny jsou masivní a rozhodně je s odbory neprojednal.

To je pravda a zaměstnavatel podobné postupy dodržuje. Nyní se však žádná reorganizace nekoná. O všech krocích a změnách byli a jsou nejen všichni zaměstnanci, ale i odborová organizace, informováni. Pokud se na porady vedení zástupci odborů nedostavili, a to i bez omluvy, není to chybou zaměstnavatele. Ze všech porad odbory dostávaly zápisy, kde jsou veškeré informace dostupné.

V současné době se jedná o změny týkající se 35 – 40 zaměstnanců, a to v součtu na výjezdových základnách i na operačním středisku. Některé tyto změny jsou nutné i z důvodu nově přijatých zaměstnanců, ukončení pracovního poměru i např. gravidity a nástupu na mateřskou dovolenou. Argumentace reorganizací je proto účelová a organizaci poškozující, vezmeme-li v úvahu, že organizace má v současné době cca 470 zaměstnanců.

9. Zaměstnavatel by měl dbát na dobré podmínky pro zaměstnance.

Ano a zaměstnavatel to také zcela plní. Zaměstnanci mají mnoho výhod, které na jiných ZZS nemají. Jedná se o následující: vysoká osobní ohodnocení odpovídající úrovni vykonávané práce, vysoké odměny několikrát ročně, individuální pochvaly a odměny za podněty od pacientů nebo jejich příbuzných, návrhy na ocenění od vedoucích zaměstnanců, každoročně se ti nejlepší účastní několikadenních tématických cest, jsou navrhováni např. na ocenění od jednotlivých starostů městských částí, z FKSP čerpají maximální možnou výši poukázek do lékáren, fitness, na kulturu atd., zaměstnavatel zajistil poloviční výši pojištění odpovědnosti za škody, které způsobí při výkonu povolání (dopravní nehody nejčastěji, ale i další škody, jako např. odborné pochybení apod.), zaměstnavatel uhradí škodu v případě, že dopravní nehoda byla způsobena při jízdě na červenou s výstražnými znameními, kdy do nich narazil jiný řidič, ale policie v souladu s předpisy určí viníkem řidiče sanitky, maximální výše škody, kterou zaměstnanci hradí je tak 10 tisíc Kč, a to i v případě, že zničí sanitku v hodnotě cca 4 milionů Kč. Mají možnost rehabilitací a masáží. Zdravotníci mají zajištěn systém celoživotního vzdělávání, které je ze zákona povinné, ale zaměstnavatel je nemusí zajišťovat.

Všichni se mohou na náklady organizace aktivně účastnit konferencí a seminářů vč. zahraničních, pokud budou přednášet a prezentovat výsledky organizace. Veškerá technika a vozy jsou pojištěné tak, že zaměstnanci mají minimální náklady za způsobené škody, přestože mnohé sami poztrácejí či někde zapomenou, nebo svou nepozorností a nedostatečnou zručností za volantem sami způsobí. Ke své práci mají ty nejlepší pracovní pomůcky a techniku. Neustále nová a inovovaná auta s maximální možnou výbavou i veškerými bezpečnostními prvky. Za posledních více než 15 let díky tomu nebyl žádný smrtelný úraz ani jiná, z hlediska poškození zdraví, vážná nehoda, přestože sanitek bylo odepsáno totálním zničením několik. Všichni mají k dispozici oděv a ochranné pomůcky v nejlepší kvalitě. Ve službě mají k dispozici další podpůrné činnosti a prostředky, které ulehčují jejich práci a zatížení. V porovnání s ostatními ZZS nebo ZZS v EU mají mnohem lepší podmínky.

Je pravdou, že zázemí výjezdových základen a neexistence vlastních objektů vč. budovy a zázemí autoparku není dostatečné, ale to se snaží vedení organizace více než 155 let zajistit, bohužel stále marně. Platy na ZZS HMP jsou nejvyšší v ČR, a to oproti jiným ZZS i o 10 tisíc měsíčně. Některé profesní skupiny mají navíc pohyblivou složku platu, která není jinde obvyklá, např. operátorky operačního střediska mají 3 000,-Kč navíc, jako bonus od zaměstnavatele, který na jiných operačních střediscích není zvykem.

Provoz je neustále monitorován a počet výjezdových skupin ve směnách průběžně navyšován, aby zátěž zaměstnanců nerostla. Jako jedna z mála ZZS dlouhodobě dodržujeme veškeré předpisy a zákoník práce. Záchranáři, kteří k nám přichází z jiných obdobných organizací, si chválí náš přístup a podmínky, které sami hodnotí jako podstatně lepší. Je pravda, že lidé si rychle zvyknou na všechny benefity a považují je za samozřejmost.

Nikdo nemusí vykonávat nic zadarmo a ve svém volném čase, jak je jinde zvykem. Celé spektrum úkonů, které jinde záchranáři dělají, u nás vykonávat nemusí. Zaměstnavatel mnoho let nabízí zaměstnancům byty od zřizovatele za výhodné snížené nájemné, atd…

10. Odmítnutí textu odborů do zprávy za 1. pololetí.

Odbory předložily návrh textu, který např. uváděl informace související až s druhým pololetím a dále některé nepravdivé a zavádějící informace, které by organizaci poškozovaly, a nad jejichž zněním nebylo dosaženo shody. Protože jde o zprávu ředitele zřizovateli, odmítl nepřesný text, který nebyl po opakovaných urgencích validní, do zprávy uvést. Ve zprávě odborové organizace ředitel vytknul i to, že bývalému výboru odborové organizace noví členové ani nepoděkovali a neuvedli, co pro zaměstnance ve svém období udělal. Je potřeba také uvést, že mnohé výhrady ředitele ke zprávě odborů, pan místopředseda uznal a opravil, čímž potvrdil, že byly oprávněné.

Přestože zaměstnavatel opakovaně od odborů požadoval předložit představy a návrhy na benefity pro zaměstnance, dosud žádné sdělení od předsedy odborové organizace neobdržel. Stejně tak zaměstnavatel doposud od předsedy odborové organizace neobdržel žádné informace o situaci v poskytování benefitů u ostatních složek IZS, organizací zřizovatele a ostatních zdravotnických záchranných služeb, o které též žádal. A stejně tak zaměstnavatel doposud neobdržel od předsedy odborové organizace výpis benefitů, které odborová organizace navrhuje a požaduje, aby s nimi mohl oslovit zřizovatele.

11. Vyzval, aby se přihlásili na psychotesty.

Není to pravda.

Na závěr ještě vyslovujeme podivení, že odborový svaz i časopis Týden nevěnoval žádnou pozornost situaci, kdy 10 ze 14 ZZS v ČR porušovalo dlouhodobě zákoník práce a související předpisy. Zůstává otázkou, proč tehdy veřejně a kriticky nevystoupila paní předsedkyně Žitníková a stejně emotivně, ale pravdivě, nevyjádřila kritické stanovisko?

Pokud se bude nadále situace a nátlak odborů vč. prostřednictví časopisu Týden stupňovat, je jedním z možných řešení objektivizovat jednotlivé body sporu a nařčení prostřednictví zcela nezávislého mediátora pracovních vztahů a samozřejmě využít i právních možností na podkladě objektivizovaných skutečností. Rozhodně vedení ZZS odmítá zavrženíhodné a nezákonné způsoby jednání používané protistranou, jako jsou anonymní výhrůžky, utajené nahrávání a vynášení informací, které potom zkresleně bez kontextu a účelově použité mají za cíl především poškodit vedení a celou organizaci. Měřitelné výsledky, jak v oblasti hlavní činnosti, tedy zajištěné a poskytované PNP, tak v oblasti hospodaření, jednoznačně a objektivně převyšují svou kvalitou většinu ostatních subjektů tohoto druhu u nás i v Evropě.

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy
V Praze, dne 26. září 2014

ZZS HMP