logo

Dräger HPS 3100, zásahová přilba pro záchranáře

Hlavní město PrahaKarlovarský krajStředočeský kraj - 28.9.2014

Je mnoho výjezdů, při kterých je nutné zvýšit svojí bezpečnost a ochranu a mnoha způsoby. Jedním z nich je používání přilby všude tam, kde hrozí riziko úrazu hlavy. Autonehody, závaly, ale i relativně obyčejný zásah třeba v neosvětleném sklepě domu.

Na toto vše je nutné se vybavit potřebnou ochranou hlavy. Záchranné služby v ČR používají ochranné zásahové přilby řadu let. Jedná se o nejrůznější produkty a výrobky rozličných značek a samozřejmě kvality ruku v ruce se skutečnou nabízenou, resp. poskytovanou ochranou.

Před pěti lety vstoupila na trh záchranářská přilba renomovaného německého výrobce Dräger, který je po řadu desítek let tradičním dodavatelem dýchacích přístrojů a ostatních nejen ochranných pomůcek pro hasičské či záchranné sbory a průmysl, po celou dobu ale také produkuje ochranné pomůcky hlavy. Tím jsou právě zásahové helmy. Ty nenabízí pouze pro hasiče, ale také pro záchranné služby k výkonu jejich povolání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Speciální přilba pro záchranáře nese označení HPS 3100, je vyrobena z nejmodernějších materiálů, které zaručují vysokou ochrannou schopnost a mechanickou odolnost při celkové velmi nízké hmotnosti. Mimořádně robustní lakovaná skořepina přilby z jakostního termoplastu poskytuje nositeli komplexní, vysoce účinnou ochranu. Dále poskytuje vysoký komfort nošení, který každý pozná hned po nasazení helmy na hlavu. Je výsledkem moderního provedení vnitřku přilby a použití čtyřbodového systému pásků včetně polstrování v celé oblasti styku s hlavou.

Podbradní pásek je opatřen chráničem brady a zapíná se zásuvnou přezkou, jeho nastavení je snadné a jednoduché díky suchým zipům. Nastavovací zadní kolečko, snadno přístupné a bezpečně ovladatelné i v rukavicích, umožňuje přizpůsobení přilby individuální velikosti hlavy bez toho, aby bylo nutné přilbu sejmout.

Uzavírací ventilační systém zajišťuje optimální klima pod přilbou. Tento ventilační systém lze na ochranu před vniknutím vody nebo úlomků materiálů uzavřít. Vnitřek přilby je vyroben z na dotek příjemných, prodyšných, antialergických materiálů odpuzujících pot a nečistoty.

SAM_1756

Standardní součástí přilby Dräger HPS 3100 jsou ochranné brýle, vyrobeny z nehořlavého materiálu a splňují požadavky norem ČSN EN 166 a ČSN EN 14458. Ergonomický tvar obrouček z polyuretanu je zárukou nejvyššího pohodlí při nošení.

Brýle jsou vybaveny pasivním odvětráváním a spolu s moderními dvojitými skly z polykarbonátu s ochrannou vrstvou proti poškrábání (systém Pinlock) optimálně chráněny proti zamlžování a poškrábání.

Přilba Dräger HPS 3100 představuje kombinaci průmyslové ochranné přilby podle ČSN EN 397 a přilby pro horolezce podle ČSN EN 12492.

V současné době tento druh přilby používají záchranáři ze ZZS Karlovarského kraje, ZS Trans Hospital a v neposlední řadě také ze ZS ASČR. HPS 3100 používají rovněž záchranáři v zahraničí. Cenově se jedná o velmi příznivou pomůcku.

er

Zkušenosti s dosavadním používáním jsou velmi dobré. Nositelé oceňují malou hmotnost, snadné „seštelování“ na hlavu a celkový uživatelský komfort. Po vyndání helmy z krabice stačí jen seřídit čtyřbodový upínací systém na hlavu toho kterého jednotlivce, což jde vskutku snadno, poté jí upnout a jen nosit. Přilba je od výroby nastavena na největší velikost.

Její nízká hmotnost, činící 806g za přilbu + 116g brýle, je neocenitelná při déle trvajícím výjezdům. Velmi snadná je i její očista a údržba. Celý vnitřek přilby totiž lze rozebrat a opět složit bez jakýchkoliv dalších pomůcek. Rozměry jsou (š x v x d) 240 x 295 x 193mm

V případě potřeby lze zvolit také doplňkové vybavení. Tím je např. svítilna, upínající se do integrovaného držáku či reflexní samolepky s popisem funkce nositele – lékař, záchranář, řidič.

Pestrá je také škála možného barevného provedení skořepiny, výrobce nabízí přilbu ve variantě červená, modrá, žlutá, černá, bílá, luminiscenční, signální žlutá, signální oranžová.