logo

Nové sanitní vozy a vybavení pro případ výskytu virulentní nákazy má pardubická záchranka

Pardubický kraj - 29.9.2014

Bezpečné, rychlé a vybavené vším potřebným k záchraně života musejí být sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby. Tři takové automobily si z příspěvku Pardubického kraje mohla dnes převzít krajská záchranka. Jejich celková hodnota je 7,5 milionu korun a budou sloužit občanům v Pardubicích, Chrudimi a ve Svitavách.

Kromě automobilů záchranáři převezmou tento týden také dva speciální transportní prostředky pro infekční pacienty a další ochranné pomůcky. „Nedávné podezření na výskyt eboly na kolejích pardubické univerzity nás utvrdilo v rozhodnutí pořídit nové biovaky. Je to hrozba, která je dnes více než aktuální už i v evropských zemích,“ zdůraznil hejtman Martin Netolický důvod nové investice za 300 tisíc korun z prostředků kraje a Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

„Od roku 2010 zakoupila krajská záchranka šest vozů rendez-vous za více než osm milionů korun a 24 velkých sanitek za téměř 57 milionů korun. Cena jednoho speciálně přestavěného vozidla je nyní 1,5 milionu korun. Další milion korun potom stojí specializované záchranářské vybavení,“ shrnul finanční náročnost moderního vozu s příslušenstvím 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Jedná se například o defibrilátor, ventilátor, vakuové dlahy, dávkovače léků a infuzí a různé transportní prostředky. Životnost záchranářských sanitek při plném nasazení je zpravidla kolem pěti let.
Vozy Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje mají jednotnou podobu. Občané je poznají podle žluté podkladové barvy a šachovnicových pruhů na bocích. „Díky tomuto označení jsou velmi dobře viditelné v silničním provozu i ve večerních hodinách,“ vysvětlil ředitel Svoboda. Tímto designem se vozy záchranky také liší od sanitek, které pouze dopravují pacienty ke zdravotnickým výkonům.

„Do konce letošního roku pořídíme pro krajskou záchranku ještě další tři sanitky, na které využijeme evropské prostředky, které zůstaly v Integrovaném operačním programu, a samozřejmě i prostředky krajské,“ dodal náměstek Línek.