logo

Těžké zranění muže při střetu osobního automobilu s vlakem v Moravanech na Chrudimsku

Královehradecký krajPardubický kraj - 29.9.2014

Letečtí záchranáři z Hradce Králové dnes v 10:57 vypomáhali kolegům z Pardubického kraje u dopravní nehody v Moravanech na Chrudimsku. Řidič osobního automobilu na nechráněném železničním přejezdu vjel přímo před přijíždějící vlak, který jej po střetu tlačil po kolejích ještě přibližně 200 metrů.

Dvaasedmdesátiletý muž za volantem utrpěl při srážce vážná poranění a okamžitě upadl do bezvědomí. První pomoc do příletu vrtulníku řidiči poskytoval strojvedoucí vlaku, který jej vyprostil z vraku a ošetřil mu krvácející zranění.

Na místě letečtí záchranáři společně s posádkami RZP a RV z Pardubic provedli základní neodkladné úkony ke stabilizaci mužova zdravotního stavu. Zasahující lékař LZS zajistil jeho dýchací cesty intubací a poté jej napojil na přístroj pro umělou plicní ventilaci. Zdravotníci muži rovněž ošetřili četné rány a provedli stabilizaci pánve a končetin speciálními imobilizačními prostředky.

Následně byl příjem pacienta avizován v traumacentru ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde byl přímo z místa nehody aktivován rovněž transfuzní protokol. Po naložení na palubu vrtulníku mohl být muž transportován do nemocnice, kde byl ve vážném stavu předán do rukou předem připravenému týmu.

Foto: Archiv LZS

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK