logo

Ve Středočeském kraji startuje projekt „Učte se od profesionálů“ , který naučí laiky zachraňovat lidské životy

Středočeský kraj - 30.9.2014

S použitím defibrilátoru pro záchranu života a dalšími informacemi o první pomoci při nejčastějších ohrožení lidského života, jako je například infarkt nebo zástava srdce, se v pondělí 29. září 2014 seznámili středočeští radní. Zúčastnili se ukázky pilotního kurzu první pomoci s názvem „Učte se od profesionálů“. Projekt určený pro veřejnost by měl proběhnout od října 2014 do jara 2015 v 11 středočeských městech.

V použití přístroje i dalších dovednostech poskytnutí první pomoci proškolili krajské radní náměstek Zdravotnické záchranné služby SČK Jiří Knor a vedoucí školitel ZZS SČK Marek Hylebrant.
Každý z radních si s pomocí školitele ZZS vyzkoušel, jak se používá defibrilátor. Přístroj, který je pro laika nejlepším pomocníkem při poskytování první pomoci lidem, kteří se ocitnou v ohrožení života vlivem zástavy srdce. Podle odborníků totiž s každou minutou zpožděné defibrilace klesá naděje na přežití pacienta přibližně o 7 až 10 procent a včasný zásah je nezbytný.
„Zopakováním si hlavních zásad poskytování první pomoci i vlastním osobním příkladem tak chceme spolu se záchranáři upozornit veřejnost na nový celokrajský projekt s názvem Učte se od profesionálů!. Organizovat ho bude Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a jeho cílem je posílit znalosti resuscitace a první pomoci mezi Středočechy,“ konstatoval středočeský hejtman Miloš Petera.

„Zásady první pomoci procházejí jako všechny obory lidské činnosti vývojem, proto je nutné své znalosti rozšiřovat. Nejde o žádné módní výstřelky, ale o kombinaci vědeckého poznání s mnohaletou praxí záchranářů, a je dobré tyto nové postupy znát. Hodit se mohou skutečně každému z nás,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby SČK Martin Houdek.
Kurzy první pomoci budou tříhodinové, povedou je přímo školitelé ZZS SČK. „Určeny jsou pro každého, koho zvládnutí pomoci druhému při ohrožení jeho života zajímá. Naši školitelé seznámí zájemce s nejčastějšími akutními stavy, tj. jak pomoci při infarktu, těžkém úrazu, zástavě srdce. Ukáží, jak zastavit krvácení a další potřebné techniky účinné první pomoci,“ upřesnil ředitel ZZS SČK Martin Houdek. Součástí kurzu bude nácvik těchto základních dovedností první pomoci na cvičném modelu.

Odborné kurzy budou pořádány v Rakovníku, Kladně, Mělníku, Mladé Boleslavi, Nymburku, Kolíně, Kutné Hoře, Benešově, Příbrami, Berouně, Jesenici a v Říčanech. Kurzy budou pro občany kraje bezplatné. Probíhat budou v odpoledních a večerních hodinách. Po ukončení výuky každý účastník obdrží od záchranářů certifikát o absolvování kurzu první pomoci.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK