logo

Členové Biohazard týmu ZZS KHK absolvovali školení v armádním Odboru biologické ochrany v Těchoníně

Královehradecký kraj - 6.10.2014

Dvoudenní specializovaný výcvik ve špičkovém armádním pracovišti absolvovali minulý týden všichni členové Biohazard týmu ZZS KHK. První den bylo cílem zaměstnání především osvojení a upevnění dovedností, potřebných k bezchybnému používání osobních ochranných prostředků. Záchranáři procvičovali oblékání ochranných obleků a masek, v nichž následně absolvovali pěší pochod. Všichni si tak mohli vyzkoušet dlouhodobý fyzický výkon v plném ustrojení.

Druhý den byl věnován nácviku a procvičování manipulace s transportním biovakem. Součástí tréninku bylo rovněž základní ošetření nemocného ve vaku, včetně zajištění žilní linky a kompletního monitorování základních životních funkcí. Vše probíhalo rovněž s využitím kompletního sortimentu ochranných prostředků. Zejména jemná manipulace při zavádění žilního katetru v několikerých ochranných rukavicích se ukázala jako náročná a od všech záchranářů si vyžádala maximální soustředění a využití veškerých zkušeností, nabytých při standardních zásazích. Následně byla ve spolupráci s armádními specialisty procvičována dekontaminace, při které byli všichni trénující záchranáři sprchováni po dobu 5 minut speciálním dezinfekčním přípravkem a poté vodou.

Spolupráce s armádními specialisty, kteří celé cvičení připravili se ukázala jako velmi užitečná. Pro všechny záchranáře Biohazard týmu ZZS KHK dva dny strávené v zařízení Odboru biologické ochrany v Těchoníně znamenaly rozšíření znalostí a dovedností, které by významně zvýšily jejich bezpečí, v případě reálného zásahu při ošetřování nemocných s vysoce nakažlivým onemocněním.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK