logo

Na XXI. Dostálových dnech neodkladné přednemocniční péče byly poprvé předány ceny Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR

Karlovarský krajKrálovehradecký krajMoravskoslezský kraj - 9.10.2014

Letos již jednadvacátý ročník prestižního kongresu s názvem Dostálovy dny, započal v úterý odpoledne v Ostravě. Prestižní vzdělávací akce, zaměřená na problematiku urgentní medicíny, probíhá tradičně v Moravskoslezském kraji.

Celostátní kongres pořádá Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof, a to ve spolupráci se ZZS MSK. Místem konání se letos stal Clarion Congress hotel Ostrava, jehož prostory hostí na čtyři stovky účastníků, především z řad lékařů záchranných služeb, urgentních příjmů nemocnic a zdravotnických záchranářů.

Dostálovy dny přinášejí odborníkům z oblasti přednemocniční neodkladné péče možnost dozvědět se novinky v oboru, přinášejí však i vzájemnou výměnu zkušeností a odbornou diskusi. To vše následně přispívá ke stálému zvyšování péče o pacienty, k nimž záchranná služba denně vyjíždí, stejně jako o ty, kteří se ocitnou na pracovišti urgentního příjmu v nemocnici.

Stejně jako v uplynulých ročnících, i letos přináší kongres řadu velmi důležitých témat. Mezi ně patří například ve středu blok o kardiopulmonální resuscitaci, v jehož rámci proběhnou příspěvky na téma srdeční zástavy, použití automatických externích defibrilátorů, či přístrojů provádějících nepřímou srdeční masáž.

Ve čtvrtečním traumatologickém bloku zazní přednášky na téma úrazů, či hromadného postižení zdraví. Pozornost bude věnována také otázkám činnosti zdravotnického operačního střediska a řadě dalším tématům. Mimo hlavní přednáškový sál pak probíhají workshopy a pracovní jednání.

Účastníci si rovněž připomínají dvacet let, které uplynuly od založení Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof. Hlavní oblastí jejího zájmu je právě poskytování přednemocniční a časné nemocniční neodkladné péče

Dnes vrcholí XXI. Dostálovy dny. V rámci tohoto odborného kongresu každoročně zazní mnoho zajímavých sdělení z oboru Urgentní medicíny a přednemocniční péče a tradičně se jej účastní celá řada zástupců odborných společností, zdravotnických záchranných služeb a dalších osobností.

Letošní ročník se však nesl ve znamení jedné významné novinky. V závěru včerejšího odborného programu došlo i na slavnostní událost. Poprvé byly totiž předány zcela nové ceny Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR. Z rukou předsedy této asociace MUDr.Marka Slabého převzalo čtrnáct zástupců jednotlivých krajských záchranek ocenění za vynikající práci v oboru.

Mezi oceněnými byli lékaři, operátoři a záchranáři, ale například i IT odborníci. Za ZZS KHK byl na tuto cenu nominován MUDr. Zbyněk Přecechtěl (na snímcích v galerii článku) za dlouholetou práci v oboru přednemocniční péče a významný podíl na jejím vývoji v Královéhradeckém kraji. Oceněnému kolegovi srdečně gratulujeme a přejeme hodně zdraví a chuti do další práce.

Dne 8. 10. 2014 obdržel MUDr. Miroslav Chlapovič poslední foto v galerii) , zaměstnanec ZZS KVK, prestižní cenu za jeho dlouhodobý přínos a úspěšnou práci na záchranné službě. Cena byla udělena na Dostálových dnech v Ostravě Asociací zdravotnických záchranných služeb České Republiky ve spolupráci se Společností Urgentní medicíny a medicíny katastrof na 21.