logo

Posádky ZZS zasahovaly u pádů z výšek v Bruntále a Ostravě, jeden případ byl smrtelný

Moravskoslezský kraj - 9.10.2014

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v posledních dvanácti hodinách u dvou vážných případů, kdy došlo k pádům osob z výšky. První událost se odehrála ve středu 8.10. večer, druhá dnes (čtvrtek 9.10.) ráno.

Před středeční devatenáctou hodinou přijalo operační středisko ZZS informaci o pádu muže ze šestého patra domu v Bruntále. K zásahu byly ihned vyslány dvě posádky: rendez vous s lékařem a skupina rychlé zdravotnické pomoci. U postiženého byly v průběhu tří minut od nahlášení události.

Dvaasedmdesátiletý muž však nejevil žádné známky života a utrpěl vícečetná poranění, kterým podlehl ještě před příjezdem záchranářů. Zasahující lékař mohl již pouze konstatovat jeho smrt.
V časných ranních hodinách zasahovala dnes posádka rychlé lékařské pomoci také u pádu z výšky, tentokrát v Ostravě-Porubě. Pětatřicetiletá žena měla podle informací, které mají záchranáři k dispozici, spadnout z okna ve třetím patře. Během zásahu ZZS byla při vědomí a komunikovala.

Prvotní vyšetření však ukázalo podezření na vážné poranění pánve, vyloučit nebylo možno ani poranění dutiny břišní. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byla pacientka přepravena na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK