logo

Polná hostila profesionální záchranáře

Kraj Vysočina - 13.10.2014

Historicky první ročník regionální soutěže profesionálních záchranářů z Kraje Vysočina se konal v závěru minulého týdne v Polné. Po celý den se na několika místech ve městě museli záchranáři vypořádat s nevšedními úkoly spojenými se záchranou života. Poskytnutí péče tonoucímu u rybníka Peklo nebo záchrana raněného po pádu do zámecké hladomorny byla jen část úkolů, se kterými se muselo poprat pět tříčlenných posádek Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Na počínání záchranářský týmu bedlivě dohlíželi rozhodčí z řad organizátorů.

Od prvotní myšlenky, přes náročné přípravy a až po samotnou organizaci celého dne je soutěž dílem zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. První cenu v podobě poháru předal hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek týmu sestaveného ze záchranářů z Havlíčkobrodska.

„Praktických prověření fungování integrovaného záchranného systému není nikdy dost. Velmi si proto cením této iniciativy zaměstnanců naší zdravotnické záchranné služby. Účastníci formou soutěže měří síly, ale především je to příležitost, jak vyladit práci týmu, komunikaci složek IZS a samozřejmě i příležitost odbornému a především osobnímu setkání profesionálních záchranářů. Zaměstnancům záchranky Vodní záchranné službě, hasičům, policii, městu Polná i všem ostatním za uspořádání této ojedinělé akce velmi děkuji,“ uvedl hejtman kraje.

V rámci spolupráce s integrovaným záchranný systémem byla do tohoto metodického cvičení zapojena i vodní záchranná služba, hasiči a policie. Celá akce byla přístupná veřejnosti. Přítomní měli možnost kromě samotných zásahů záchranářů vidět i jejich techniku, záchranářský vrtulník v akci nebo se na besedě dozvědět všechno o fungování záchranky v našem kraji.