logo

Jedno z pěti stanovišť záchranky v tureckém Side

Svět - 19.10.2014

V rámci své dovolené navštívil šéfredaktor tohoto webu stanoviště zdravotnické záchranné služby v tureckém turisty hojně navštěvovaném městě Side.

Stanoviště se nachází na ulici 1085 St., konkrétně na parkovišti u ubytovacích resortů. Je tvořeno podobně jako základny pražské ZZS na Jižním městě či Stodůlkách.

Stabilně zde slouží jedna posádka, doplňovaná v případě potřeby lékaři z místních ordinací. Službu konající záchranáři mají v buňce k dispozici sociální zázemí, skladové prostory a pohotovostní místnost s poplachovým telefonem.

Pro výjezd mají připraven sanitní automobil Renault, jako záložní sanitka slouží starší Mercedes-Benz Sprinter. Zástavba na všech vozech včetně dodávky vybavení pochází od turecké značky EMS, dodané přes firmu Ambulans A.S. Ta vystavovala i např. na německém veletrhu RETTmobil.

zzzsside

Vozidla jsou na slušné úrovni, což se ovšem nedá říct o posádkách (nikoliv na tomto stanovišti), jak se celá lékařsko/záchranářská výprava z ČR bohužel přesvědčila hned následující den, ale o tom v samostatném článku.

Garážová stání jsou venku, je to prakticky jen plechový přístřešek pro tři vozy. Vedle nich parkují vozidla zaměstnanců a také zásobovací MB Viano. V době redakční návštěvy sem přijela sanitka z dalšího stanoviště, tentokrát na podvozku Peugeot.

Na sanitkách jsou zajímavé celkem tři věci oproti normálu. První je, že mají ledkovou světelnou rampu modré barvy vpředu i vzadu, druhou jsou zadní přídavná LED světla uvnitř na skle dveří a třetí zásahové rukavice, výhradně velikosti M, ty mají všechny vozy. Proč, to se zjistit nepodařilo, ale když z jedné ambulance vylezl poněkud statnější řidič, tak ten jistotně „emka“ na ruce nenavlékl.

Na celou turistickou oblast Side je nepřetržitě k dispozici celkem pět sanitních vozidel na stejném počtu stanovišť. Není zde větší zdravotnické zařízení, proto se pacienti ke specialistům ve velké míře transportují až do vzdálené Antalye (přibližně 65-70 km), což není zrovna ideální stav věci.