logo

Dítě na kole srazil ve Staré Vsi nad Ondřejnicí automobil, vrtulník ho transportoval do nemocnice

Moravskoslezský kraj - 23.10.2014

Zdravotničtí záchranáři zasahovali ve středu 22.10. u vážné dopravní nehody ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku. Před půl osmou ráno převzali operátoři tísňové linky 155 informaci o střetu dítěte s osobním vozidlem. Na místo ihned vzlétl vrtulník LZS a vyjela pozemní posádka rychlé zdravotnické pomoci.

Jedenáctiletý cyklista při nárazu rozbil čelní sklo automobilu a zůstal po nehodě ležet na jeho přední kapotě, s dolními končetinami v kabině vozidla. K postiženému jako první dorazili letečtí záchranáři. Chlapec byl při vědomí a s posádkou vrtulníku komunikoval. Po provedení prvotního zajištění pacienta a naložení krčního límce bylo nutno jej šetrně přemístit mimo vozidlo. Záchranářům s tímto úkonem pomohli hasiči, kteří mezitím rovněž přijeli na místo události.

Dítě bylo uloženo na podtlakovou matraci, posádky ZZS je připojily k monitoru srdeční činnosti a zajistily žilní vstup, následně zahájily podávání potřebných farmak. Prvotní vyšetření lékařem záchranné služby ukazovalo na zranění dolní končetiny, vyloučit však nebylo možno ani další poranění.

Po provedení ošetření v rámci přednemocniční neodkladné péče byl chlapec vrtulníkem přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Foto HZS MSK

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK